Akkuyu ve Sinop nükleer santralleriyle ilgili yasal mevzuat hazırlıkları tamamlandı. Ayrıca, 252 öğrenci, mühendislik eğitimi almak için Rusya'ya gönderilirken, Türkiye'de de Hacettepe Üniversitesi ASO 1. OSB Meslek Yüksek Okulu bünyesinde faaliyet gösteren Alternatif Enerji Teknolojileri Programına Rusça dil dersi eklendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2017 Yılı Faaliyet Raporu'nda yer alan bilgiye göre Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı tarafından,  nükleer güvenlik ve emniyeti temin edecek bağımsız nükleer düzenleyici ve denetleyici bir kurum oluşturulmasını içeren kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Çalışma sonucunda “Nükleer Enerji Kanunu Tasarısı” Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na sunulurken, tasarı içerisinde Avrupa Komisyonu ve Fransa’nın ilgili mevzuatı da dahil edildi. Durum raporda şöyle aktarıldı: " TAEK Başkanlığı ve EÜAŞ Genel Müdürlüğünden 20 uzmanın katıldığı Fransa’da radyoaktif atık yönetim tesisleri ve nükleer santrallerin teknik ziyaretleri tamamlanmıştır. Nükleer Enerji Kanun Tasarısı Taslağının ilgili kısımları AB standartlarına göre gözden geçirilmiştir. Sonuç olarak bahse konu taslak ile kurulacak radyoaktif atık yönetiminden yetkili birimin taslak organizasyon yapısı ve insan kaynakları geliştirme planı hazırlanmıştır."

Raporda Türkiye'ye üçüncü nükleer santral yapılması için girişimlerde bulunulduğu "Ülkemizde kurulması planlanan 3. nükleer santralin yer seçimine ilişkin değerlendirmeler devam etmektedir.
Bu çerçevede 13 Haziran 2017 tarihinde EÜAŞ ile ABD’li Westinghouse Electric Company ve Çin merkezli State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC)  arasında 3. NGS’ nin fizibilite çalışmalarının yapılmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalanmıştır" ifadeleriyle aktarıldı. Mutabakat anlaşması kapsamında, Teslimat Takımı (Delivery Team) tarafından hazırlanan Türkiye’de kurulacak 3. nükleer güç santraline yönelik Proje Geliştirme Raporu'nun Bakanlığa teslim edildiği aktarıldı.

Ayrıca Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın tavsiyeleri ve paydaşlarının ihtiyaçları kapsamında, 252 öğrencinin Rusya Federasyonunda nükleer mühendislik öğrenimi gördüğü belirtildi. Hacettepe Üniversitesi ASO 1. OSB Meslek Yüksek Okulu bünyesinde faaliyet gösteren Alternatif Enerji Teknolojileri Programına 2017-2018 yılı eğitim ve öğretim yılında başlamak üzere nükleer enerji ile ilgili bir adet zorunlu, üç adet seçmeli ders ve farklı düzeylerde dört Rusça dersi konulduğu bilgisi verildi.
Editör: Vitrin Haber