Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesinin imzalanmasının 94. Yılı dolayısıyla düzenlenecek organizasyonla Sinoplu Mübadiller bir araya gelecek.

5 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek olan programda yelken kulübünde bir araya gelecek olan mübadiller ilk olarak kahvaltı organizasyonuna katılacak. Etkinlik Hakkında bilgi veren Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral, bu yıl 3.’sü düzenlenecek olan etkinliğe tüm mübadilleri ve mübadil dostu Sinopluları davet ettiklerini söyledi.

Aral; “Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği olarak Mübadelenin 94. Yıl dönümü anısına 5 Şubat Pazar günü saat 11.00’de Sinop Yelken Kulübünde ilk olarak Üyelerimiz ile Tanışma ve Dayanışma Kahvaltısı düzenleyeceğiz. Ardından Saat 12.00’de toplu halde Aşıklar Caddesi üzerinden yürünerek Mübadil dostu Sinopluların ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımı ile Saat 12.15’de Atatürk Anıtı önünde toplanarak Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunduktan sonra, Mübadelede, göç yollarında ve savaşlarda ölenlerin, kaybedilmiş vatan topraklarının anısına Lozan Mübadele Vakfı tarafından hazırlanan ve Türkiye genelinde yaklaşık 40 ildeki Mübadele Derneklerince okunacak olan 94. Yıl Ortak bildirimini okuyacağız. Daha sonra tüm katılımcılarımız ile birlikte, Atatürk Anıtı önündeki İskelede denize çelenk ve karanfil bırakarak buradaki etkinliğimizi sonlandıracağız. Akşam namazı sonrası da Mübadelede ve Göç yollarında vefat edenlerin anısına Dernek binasında Mevlit ve Kuran-ı Kerim okutulacak. Biz Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği olarak böyle bir etkinliğin İlimizde 3. defa yapılmasının heyecanı içindeyiz. Bu etkinliğimize İl dışından, Çevre İllerimizden, Sinop ve İlçelerindeki tüm Mübadiller ve Mübadil dostu Sinop halkımızın katılarak destek vermelerini istiyoruz” dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber