Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, meyve ağaçlarının kış ayları yaklaşınca uyumaya yani yaprak dökmeye başladığını hatırlatarak, bu dönemde bazı zararlı ve hastalıklara karşı yapılan ilaçlama ve budama işleri ile ağaçların ilkbahara hazırlanabileceğini belirtti.  


Bahçe sahiplerine meyve ağaçlarının bakımı ile ilgili önemli bilgilerin verildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Havaların soğumasıyla birlikte meyve ağaçları kış döneminde dinlenmeye geçerler. Bu süreç ilkbaharda havaların ısınmasıyla gözlerin patlamasına kadar geçen zamandır. Dinlenme evresinde sezon boyunca karşılaştığımız hastalık ve zararlı etmenleri  ağaçların yere dökülen yapraklarında, kuruyan dal ve sürgünlerinde, ağaç  gövde ve çatlaklarında, toprak altında ve yabancı otlarda gelişimlerine devam ederler.
İlimizde yaygın olarak elma armut gibi yumuşak çekirdeklilerde karşılaşılan hastalıklardan karaleke hastalığının etmeni olan askosporlar kışı yere dökülen yapraklarda ve ağaç dallarında, külleme hastalığının etmeni hastalıklı sürgünlerde, elma ve ceviz ağaçlarında sık görülen elma iç kurdu dalların çatlakları arasında, kuru dallar üzerinde ve gövdedeki yarıklar arasında larva döneminde, bakteriyel ve dal kanseri  etmeni  hasta ağaçların kanser yaralarında, gözlerde ve çevredeki yabancı otlar üzerinde, kiraz sineği larva olarak toprakta geçirirler.

İlkbaharda havaların ısınmasıyla hastalık ve zararlı etmenleri kışladıkları yerden çıkarak ağacın dal sürgün yaprak ve meyvelerinde zarar vermeye başlarlar. Kış döneminde  hastalığın ortaya çıkmasını veya zararlının ekonomik zarar eşiğine ulaşmamasına engel olmak  için kimyasal mücadele yerine entegre mücadeleye  önem verilmeli, kültürel mücadele daha çok yapılmalıdır. Bu kültürel mücadeleler arasında: Sonbahar veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılması zararlı popülasyonunun azalmasını sağlar. Çeşitli yabancı otları yok eder. Budama yapılarak budama artıkları kesilen dallar, yapraklar toplanıp imha edilmelidir.

Meyve ağaçlarını çeşitli fungal hastalıklardan korumak için sonbahar ve ilkbaharda gözler patlamadan önce bordo bulamacı uygulanmalıdır.
Üretim sezonu için yapılacak uygulamalar için bahçe ekipmanlarının bakımı temizlenmesi yapılmalıdır.
Ayrıca seralarda da kışlık sebzelerin hasadına devam edilmeli, plastik seralarda bakım ve onarım yapılmalıdır. Sezon öncesinde toprak tahlili yapılarak uygun gübreleme işlemi yapılmalıdır.”

Editör: Vitrin Haber