Türk Ocakları Sinop Şubesi Başkanı Metin Oktay Fındık, Türk Ocaklarının kuruluşunun 108. yıl dönümü münasebetiyle açıklama yaptı.

Metin Oktay Fındık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Balkan Harplerinin bitmiş, tükenmiş yılgınlığı üzerine Karacaahmet Mezarlığının Şahide’leri altında 190 Askeri Tıbbiyeli öğrencinin fedakârlığıyla 25 Mart 1912’de temeli atılan ve Türk Milletinin silkinip, yeniden doğuşuna vesile olan TÜRK OCAKLARININ 108. Kuruluş yıldönümünü bu sene insanlığın başına düçar olan gaileden dolayı hüzünlü ama kararlı bir şekilde idrak ediyoruz.Kutlu olsun.

İçinde bulunduğumuz yıllar; Millî Mücadelenin 100. YILI ,”Türk’ün Ateşle İmtahana” Tabi tutulduğu yıllar, Türk Ocaklarının ve Türk Milletinin tarihinde önemli bir yer tutar. Mondrostan sonra Yunan’ın İzmir’e çıkmasından bir gün önce Türk Ocaklarının önderliğinde İzmir’de Maşatlık  Meydanında yapılan Redd-İlhak Mitingi ve akabinde yayınlanan “Redd-i İlhak Beyannamesi”, Sultanahmet, Fatih ve Anadolu’nun her tarafına yayılan mitingler, Millî Mücadelenin ilk çıngısı olmuş, İzmir’de yakılan “Çoban Ateşleri” Türk Ocaklarının örgütlenmesiyle önce Batı Anadolu’da mücadeleyi başlatmış, daha sonra Mustafa Kemâl Paşanın liderliğinde bütün Anadolu’yu içine alan “ Millî Mücadele Ateşi” haline dönüşmüş; Millî Devletin kuruluşunu sağlamıştır. Türk Ocak’ları bugün Millî Devletin kuruluşunda var olmanın haklı gururunu yaşamaya devam etmektedir.

Anadolu’ya geldiğimiz bin yıldan bu tarafa zamanımız mütemadiyen bizi geldiğimiz yere göndermek isteyen, tekerimizin önüne taş koymak isteyenlerle mücadele halinde geçti. Tarihin “milletler mücadelesinden” ibaret olduğunun farkına varamayanlar Amerika’nın, Rusya’nın kimler olduğunu, milletlerin arasında “ebedi dostluklar” değil “menfaat alışverişi” olduğunu yaşayarak yeni baştan öğreniyorlar. 10 yıldır içinde bulunduğumuz ve halen devam eden gailelere engin bir “tarih şuuru” İle böyle bakmalı ve değerlendirmeliyiz. Tarih hata yapanları affetmiyor ve bedel ödetiyor! Bu Coğrafya “kavimler mezarlığı” kimler vardı ve şimdi neredeler?Bedel ödeyerek, Vatan sahibi olmayı hak ederek geliyoruz! Bugün de dünden farklı değil.

2019 yılı sonlarında Çin’den başlayıp özellikle Avrupa başta olmak üzere giderek bütün dünyaya yayılan  korona virüs  “pandemisi” yüzünden dünya adeta Durmuş vaziyettedir. Bu bela gecikmiş olarak da olsa ülkemize sirayet etmiş, neredeyse bütün faaliyetlerin durmasına ve evlerimize “mahpus” olmamıza yol açmıştır.  Önlenebilir, hakkından gelinebilir bir kıriz olan bu süreci ; özellikle resmî makamların söylediklerini dikkate alarak ve gereğini yerine getirerek, engin bir sorumluluk şuuruyla yerine getirdiğimiz taktirde yüz akıyla geçirmemiz mümkün hale gelecektir. Velev ki akademik ünvanlı bile olsalar hemen her konuda fikir beyan etmeyi kendilerine vazife edinen şarlatanlara, sosyal medyada bolca yer alan asılsız kirli haberlere ve bir yerlerde Türkiye’de her şeyin kötüye gitmesini ellerini oğuşturarak takip eden alçaklara değil “Bilim Kurulunun” tavsiyelerine riayet ederek, özellikle Umre konusunda başlarda yaptığımız hataları tekrarlamadan bu süreci götürdüğümüz taktirde bu badireden de çoklarında olduğu gibi yüz akıyla çıkacağız inşallah. Büyük fedâkârlık ve çaba İle bu mücadeleyi yürüten başta sağlık mensuplarımız olmak üzere vazife yürüten bütün görevlilere şükranlarımızı iletiyorum. Vefat edenleri rahmetle yad ediyor, halen hastalıkla mücadele edenlere şifalar temenni ediyorum.İnsanlığın ve millet olmanın ne demek olduğu böylesine zor günlerde öğrenilir!

Dün olduğu gibi bugün de “fırka siyasetinin” dışında, Abidevi varlığıyla Türk Milletinin birleştirici unsuru olmaya devam eden TÜRK OCAKLARININ 108. Kuruluş yıldönümü kutlu olsun. Bu vesileyle Büyük bir fedakârlıkla bu Kutlu Ocağın temelini atan ve sonra gönüllü gittikleri Çanakkaleden hiç birisi dönmeyen 190 Askeri Tıbbiyeli başta olmak üzere; ilk kurucularımızdan itibaren Hakka yürüyen Ocaklıları rahmetle, minnetle yâd ediyor. Aziz Milletimize adsız-pusatsız hizmet etmeye devam eden dava arkadaşlarıma şükranlarımı iletiyorum.

Editör: Vitrin Haber