Gurbetçiler. Türkiye’de yurt dışı emeklilik için borçlanan veya yurt dışına çıkmadan memleketinde çalışma yapmış, bir vesile ile de Mavi Kart hakkı elde etmiş olanlar için borçlanma hakkı verilmesini istiyor. 

Yıllardır Almanya'da gurbetçilere fahri danışmanlık yapan Sinoplu gurbetçi Şaban Turhal, Türkiye’de yurtdışı borçlanma sisteminde yapılan köklü değişiklik sonrası yurt dışından borçlanmanın neredeyse yok seviyesine gerilediğini dile getirdi. 

Vitrinhaber'e konuşan ve sayısı bir milyona yakın Mavi Kartlıların sorunlarını çözmek adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek beklediklerini belirten Şaban Turhal: "Sayın Cumhurbaşkanımızdan, sayısı bir milyona yakın Mavi Kartlıların sorunlarını çözmek adına desteklerini talep ediyoruz. Türk vatandaşlığından çıkmış olan kişiler, yani Mavi Kartılar da Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı'ndan yararlanma hakkı elde etmiştir.

Mavi Kart sahipleri, yeni düzenlemeye göre BES %25 devlet katkısından yararlanabilecektir. Türkiye’de yurtdışı borçlanma sisteminde yapılan köklü değişiklik sonrası yurt dışından borçlanma minimize edilmiş, yok seviyesine gerilemiştir. Mavi Kartlılar olarak daha az maaş almaya ve fazla ücret ödemeye razı olup Türkiye Cumhuriyeti Devletimize de katkıda bulunmak için SGK’dan sigortalı olmayı talep eden insanlarımız mevcuttur. 

Talebimiz, Mavi Kartlılar için bir sorun teşkil eden hususlarla ilgilenilmesi yönündedir. Buna göre, Türkiye’de yurt dışı emeklilik için borçlanan veya yurt dışına çıkmadan memleketinde çalışma yapmış, bir vesile ile Mavi Kart hakkı elde etmiş olanlar için de borçlanma hakkı verilmesi yönündedir. Ayrıca 3 veya 5 sene gibi eksiği olan vatandaşlarımızın da bu eksikliklerinin tamamlanması, onları bir hayli sevindirecektir" ifadelerini kullandı.

Editör: Vitrin Haber