Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Sinop İl Müdürü Adnan Menderes Dümen, Sinop’ta var olan öğrenci yurdu sorunu için kurum olarak gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi. Dümen; “Öğrencilerimizin barınma sorununu ortadan kaldırabilmek adına il merkezi ve ilçelerimizde yurt yapım çalışmaları için gerekli girişimleri yaptık” dedi.  

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Sinop İl Müdürü Adnan Menderes Dümen, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin’e, Sinop’ta öğrenci yurdu kapasitesinin artırılması için kurum olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İl merkezi ve ilçelerde yurt sayılarının artırılabilmesi için yer tahsis çalışmaları başlattıklarını belirten KYK İl Müdürü Dümen, şuan kız ve erkek olmak üzere toplamda bin 123 öğrencinin barındığı Sinop’ta bu sayının ilerleyen yıllarda 5 bin kapasitesini aşmasını beklediklerini ifade etti. Geçtiğimiz günlerde MÜSİAD ziyareti sırasında Sinop’un en önemli sorunlarından bir tanesinin yurt sorunu olduğunu söyleyen ve bu sorunun çözümü noktasında büyük gayret gösterdiklerini belirten Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’a da oluşturduğu farkındalık için teşekkürlerini sunan KYK Sinop İl Müdürü Adnan Menderes Dümen, Sinoplu müteşebbislere de bu konuda duyarlı olma çağrısında bulundu. Dümen; “Öncelikle Sayın Rektörümüzün yurt konusunda göstermiş olduğu çabaları KYK İl Müdürlüğü olarak takdirle karşıladığımızı söylemek istiyorum. 

Kendisine bu farkındalık oluşturucu gayretinden dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Bizim de bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yurt yapımı için Korucuk mevkiinde Üniversiteden 22 dönümlük bir arazi tahsisimiz var. Bunda son aşamaya geldik. Orman işletme müdürlüğünden Fen Edebiyat Fakültesinin yan tarafında 40 dönümlük birde Osmaniye yurdumuzun bitişiğinde 20 dönümlük arazi tahsis çalışmalarımız var. Bunları gerçekleştirirsek inşallah hemen yatırım planına aldırarak bu bölgelerde yurt yapım inşaatlarına da başlanacak. Sinop’umuzun bildiğiniz gibi öğrenci yurduna önemli derecede ihtiyacı var. Şuanda kurumumuz bünyesinde bin 123 öğrencimiz barınmakta. Bu sayı Sinop merkezde 652’si kız 356’sı erkek olmak üzere bin 8. Ayancık ilçemizde 115 kız öğrencimiz var. Yine Ayancık ilçemizde milli emlaktan 7 dönümlük arazi çalışmalarımız devam etmekte. Boyabat’ta 300 öğrenci kapasiteli yurdumuz inşaat projesine çıkma aşamasında. Gerze’de yine arazi tahsis çalışmalarına başladık. Yani ilimize yurt kazandırılması adına kurumumuz tarafından hummalı bir çalışma gerçekleştirilmekte. Geçtiğimiz Ocak ayına kadar bu girişimlerde bulunma yetkisine sahip değildik. Ancak Ocak ayı itibariyle İl Müdürlüğüne dönüşen Sinop KYK’da gerekli girişimler başlatıldı. Umarız bu tahsis çalışmalarında kurumlar arası yazışmalar bir an evvel sonuçlanır ve bizlerde bu sonuçlarla ilgili bilgileri genel müdürlüğümüze göndererek vakit kaybetmeden yatırım planına alınması yönünde çalışmalarımıza başlayabiliriz. Sayın Bakanımızın da bizlere bu konuda taahhüdü var. Kendileri Sinop’un yurt ihtiyacı konusunda arazi tahsislerin erken yapılması durumunda bölgelerin yatırımın planına alınmasının o derecede çabuklaşacağını belirttiler” dedi. 

GEÇİCİ ÇÖZÜMLER BULMAYA ÇALIŞIYORUZ
Mevcut yurt sorunu için geçici çözümler ürettiklerini belirten KYK Sinop İl Müdürü Adnan Menderes Dümen, bu kapsamda Sinop Merkezde belirledikleri 2 adet 120 kişilik Boyabat’ta ise bir adet 120 kişilik bina tahsisi için gerekli yazışmaların başladığını söyledi. Dümen; “Bunların yanında yurt sorunumuza geçici bir çözüm olması adına 2 adet 120 kişilik bina bulduk. Bu binaların teklifini genel müdürlüğümüze ilettik. Bu binaların kabulü gerçekleşirse eğer Sinop merkezde 2 adet 120 kişilik Boyabat’ta ise bir adet 120 kişilik yurdumuzu faaliyete geçireceğiz. Bu sene için getirmeye çalıştığımız geçici bir çözüm. Umarım MÜSİAD’ın önümüzdeki yıl Sinop’umuza kazandırmak istediği 2 bin kişilik yurdumuz da kabul görür ve seneye daha fazla öğrencimizin barınma sorununu ortadan kaldırabiliriz. Tahsis işlemlerini de bu yıl tamamlayarak yatırım planına koydurabilirsek eğer özel yatırımlarla birlikte önümüzdeki yıl yaklaşık 5 bin kapasitesini aşacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. 

BİNALARINI KİRALAMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ BİZE ULAŞABİLİR
Sinop’ta uygun standartlarda binaları bulunan ve kiraya vermek isteyen vatandaşların KYK il müdürlüğü ile irtibata geçebileceğini belirten İl Müdürü Adnan Menderes Dümen, bu vesile ile hem öğrencilerin barınma sorununa bir nebze çözüm getirileceğini hem de vatandaşların yatırımlarını değerlendirebileceğini söyledi. Dümen; “Binaları müsait olan, bizlere bu binalarını verebilecek vatandaşlarımız varsa 150-200 öğrenci alabilecek kapasitede binaları olan vatandaşlarımız varsa bizlerle irtibata geçebilirler. Bu binalarla biz en az 5 yıl kontrat yapıyoruz. Bu 5 yılın sonunda vatandaşımız vazgeçmezse kontratın devamı yapıyoruz. Binalarda gerekli tadilat ve tamirat çalışmalarını kurumumuz karşılıyor. Bu binalar bir anlamda devlet güvencesine alınıyor. Kurumumuz tahsis ettiği binaları geri vermiyor. Vatandaşlarımızın bu anlamda endişelenmelerine gerek yok. Çünkü ne kadar çok yurt olursa öğrencilerimiz o kadar rahat bir şekilde geleceklerdir. Öğrenci sayımızın artması Sinop’umuz için de olumlu bir gelişme. Gerek kültürel gerekse ekonomik anlamda gelişime katkısı olacaktır” dedi.


 
Editör: Vitrin Haber