Sinop'ta kurban bayramı öncesi dün itibariyle belediyenin belirlediği Tarihi Cezaevi arkasında hayvan pazarına satıcılar gelmeye başladı. Bu gün ve yarın itibariyle canlanması beklenen hayvan pazarında, dün sadece 3 ayrı bölümde küçükbaş hayvanların satışına başlandığı görüldü. 

Bu yıl fiyatların oldukça yüksek olduğunu gözlenirken, buna bağlı olarak da vatandaşlar kurbanlık alımında temkinli davranıyor. Küçükbaş kurbanlıklar 550 TL'den başlarken, bu gün ve yarın kurbanlıklarda alternatiflerin artması bekleniyor. 

Öte yandan bir çok satıcının hayvanlarını İstanbul başta olmak üzere diğer büyük illere götürdüğü belirtiliyor. 

Bu arada vatandaşların Kurbanlık alırken bazı fırsatçılara kanmaması gerekiyor. Özellikle büyükbaş hayvanlarda, 2 yaşın altındaki hayvanlar dinimize göre kurban edilemezken, bazı fırsatçıların iki yaşın üzerinde gibi görünen, fakat yaşı küçük olan kurbanlıkları da piyasaya sürdükleri belirtiliyor. 
BÜYÜKBAŞ HAYVANIN 2 YAŞIN ÜZERİNDE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Dinimiz gereği 2 yaşın altındaki büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını söyleyen kurban satıcıları bunu anlamanın kolay bir yöntemi olduğunu söyleyerek şöyle açıkladılar: "Hayvanın yaşının en iyi dişlerinden anlaşılmaktadır. 2 yaşında bir hayvanın alt çenesinde bulunan dişlerin arası daha açıktır ve yetiştiriciler arasında 'Kapak açmak' denilen olaya hazır haldedir. 'Kapak Açmak' deyimi hayvanın ön alt çenesinde iki adet kazma şeklinde dişin çıkmasıdır. Eğer bir hayvanın alt çenesindeki dişlerin arası bu dişlere yer açmak için açılmış ise hayvan 2 yaşın üzerindedir. Eğer dişler çıkmışsa 2,5 - 3 yaş aralığındadır ve kurbanlık olabilir.”
Editör: Vitrin Haber