Sinop'ta 76 yaşındaki Fatma Alkan, evinin bahçesinde şifa kaynağı kudret narı yetiştiriyor. 

Şifa kaynağı meyvenin büyük faydaları olduğunu belirten Alkan: “Mide ağrısına çok çok faydası var. Kudret narlarını evimin önündeki bahçemde 1 sene arayla 10 yıldır yetiştiriyorum. İçinin kırmızısını alıp, çekirdeğini çıkartıp meyve yer gibi yiyorum. Kudret narı taze meyve olarak tüketilebildiği gibi, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyveyi, püre haline getirerek bir miktar balla karıştırılıp, sabahları boş mideyle de tüketilebilirsiniz. Diğer bir tüketim şekli de, çekirdekleri temizlenen kudret narının dilimlendikten sonra bala karıştırılması yolu ile tüketilmesi. Şeker hastalarının bu karışımı tüketmeleri sağlıklı olmayabilir. Aynı yöntemin zeytinyağı ile uygulanması daha faydalı olacaktır. Ben bunların kızaran yerini ince ince kıyıp kavanoza koyuyorum. Bal, ya da safi sızma zeytinyağıyla karıştırıp kavanozu kapatıyorum. 15-20 gün sonra erimeye başlıyor. Daha sonra kaşık kaşık tüketebiliyorsunuz. Kudret Narı mide aralarına bire bir” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak ise "Sinop'ta pek bilinmeyen bu meyvenin üretimi çok kolay. Deneme üretimlerinde olumlu sonuçlar alındı. Kudret narı yetiştirmek isteyen üreticilerimiz derneğimize başvurarak tohum temin edebilirler. Bitkinin yaygın şekilde yetiştirilmesi için biz de çaba gösteriyoruz" dedi.

KUDRET NARININ FAYDALARI
Son yıllarda tezgahlarda çok sık gördüğümüz kudret narı, başta mide ve bağırsak olmak üzere pek çok sistemi iyileştirme özelliğiyle biliniyor. C vitamininden zengin olan kudret narının nasıl tüketilmesi gerektiği ise oldukça hassas ve önemli. 
Uzun yıllardır eski insanlar tarafından kullanılan kudret narı bitkisinin ülser, gastrit ve reflü de önemli etkisi olduğu biliniyor.

Kudret narı taze meyve olarak tüketilebildiği gibi, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, püre haline getirerek bir miktar balla karıştırılıp, sabahları boş mideye de tüketilebilir.
Diğer bir tüketim şekli ise, çekirdekleri temizlenen kudret narının dilimlendikten sonra bala karıştırılması yolu ile tüketilmesidir. Şeker hastalarının bu karışımı tüketmeleri sağlıklı olmayabileceği gibi; aynı yöntemin zeytinyağı ile uygulanması daha faydalı olacaktır. Zeytinyağı içinde bekletilen kudret narı karışımı aç karnına yemeklerden önce tüketiliyor.

Harici kullanımlarda ise zeytinyağlı karışım sürülmek sureti ile yanıklar, kesikler ve açık yaralar için ise çabuk bir iyileştirici olarak kullanılabilir.

KİMLER TÜKETMEMELİ?
Hamileler ve emziren anneler, Hipoglisemik hastalar, şeker hastalığı için ilaç kullanan ya da düşük kan şekerine sahip kişiler ve kan sulandırıcı kullananların tüketmemeleri gerekiyor.

Editör: Vitrin Haber