Kocaeli'nin Derince İlçesi'nde evden kaçan Kömür isimli bir köpek tam 7 yıl sonra döndü. Bu da köpeklerin böyle şeyleri nasıl yapabildiğini akıllara getirdi.
Haberler.com olarak biz de bu konuyu uzmanına danışarak bilgi aldık. Bu bağlamda Vesta Köpek Eğitim, Rehabilitasyon, Danışmanlık Hizmetleri ve Köpek Oteli sahibi Oktay Gülsaçan'a köpeklerin kaybolduktan sonra yuvalarına nasıl döndüklerini evine dönen Kömür'ü örnek göstererek sorduk.

İşte Oktay Gülsaçan'ın bize verdiği cevap:

"6 yaşımdan beri köpeklerle iç içe bir insan, son 6-7 yıldır da profesyonel anlamda köpek eğitmenliği üzerine çalışan bir insan olarak gerek küçüklüğümde, gerekse profesyonel iş yaşantımda buna benzer pek çok hikayeye tanık oldum. Evinden ayrılıp geri gelenler, çalınıp geri dönenler, ölmesine yakın geri dönenler ya da ölmeye yakın evinden ayrılanlar... vb pek çok köpek hikayesi var.

Haberde bahsi geçen köpeğin biz insanlar gibi başından geçenleri bize aktarması mümkün olmadığından mevcut bilgilerimiz ve daha önce tanık olduğumuz olaylardan yola çıkarak belli başlı varsayımlar üzerinde durabiliriz.

"KÖPEKLER ALDIKLARI KOKULARI UNUTMAYAN VARLIKLAR"

Öncelikle habere konu olan köpeğin evinden ayrılışı 6-7 yıl öncesine dayanıyor. Köpekler aldıkları kokuları unutmayan varlıklar. Bilhassa hayatlarının ilk 4 aylık evresinde (sosyalizasyon dönemi) yaşadıklarını ömürleri boyunca unutmuyorlar. Ancak köpeklerin hafızası insanlarınki gibi değil. Yani 7 yıl sonra köpeğin "Hadi ben eski ailemin yanına döneyim." diyerek yola çıkıp gelmesi olası görünmüyor. 7 yıl öncesine dönersek, Kömür bir dişi kokusuna (dişiyse çiftleşme amaçlı) evinden ayrılmış olabilir.

7 YIL HAYATTA KALMA MACERASI

Köpeklerin en büyük özelliklerinden biri binlerce yıldır süren adapte olabilme yetenekleridir. Belli ki 7 yıl boyunca hayatta kalmayı başarmış bu köpek hem adapte olma yeteneğinden faydalanmış, hem de biraz şanslıymış. Belki başka biri sahiplendi, belki de sokak köpekleriyle bir sürü düzeni oluşturdu, belki bir yere bağlandı yıllarca...

Başına ne geldi buna bilemesek de, koşulların onu hayatta tuttuğunu söyleyebiliriz. Bu süreç içinde köpeğin iyi koşullar altında bakılması durumunda "Eski sahibini özlemesi ya da ona ulaşmaya çalışması" yalnızca filmlerde görebileceğimiz şeyler. Çünkü köpeklerin beyni böyle çalışmıyor. Kötü koşullar için de aynısı geçerli. İyi koşullarda kaldıysa öyle kalmaya çalışmaya, kötü koşullarda yaşadıysa da o koşullardan kurtulmaya ya da ona adapte olmaya çalışması söz konusu olabilir.

"KÖPEKLER SAHİPLERİNİ BUNAMADIĞI SÜRECE UNUTMAZ"

Ancak gün gelmiş, ya kötü koşullardan kurtulmuş ya da iyi koşullar sona ermiş ve Kömür bir şekilde yeniden (7 yıl önceki gibi) göç etmeye başlamış. Belki de sokaklarda beraber yaşadığı sürüsünün bir bölge değişikliğiydi bu, bunu bilemeyiz; bir şekilde daha önce yaşadığı evinin bölgesine ulaşmış. Elbette köpeklerin (bunamadıkları sürece) kokuları ya da sahiplerini unutmadığını da hatırlarsak, bu bölgeye yeniden giren Kömür, evinin yolunu tutmuş ve yaşadığı 7 yılı da olağan biçimde unutarak hiçbir şey olmamış gibi eski bahçesine dönmüş olabilir.

Havyan sahiplerim kimi zaman köpeklerinin yalnızca onlardan yemek yemesini, köpeklerini başka insanların verdiklerini yememesi üzerine eğitmemi istiyor. Onlara hep böyle bir koşullandırma ve güvensizliğin köpekler için sağlıklı olmadığını söylüyorum. Elbette pek çok insan köpeğinin tehlikeye düşmemesi için bunu istiyor. Ancak habere konu olan olayda görüyoruz ki Kömür adapte olma yeteneğiyle 7 yıl hayatta kalmayı başarmış."
Editör: Vitrin Haber