Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan, Sinop Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunun konferans salonundaki toplantıda, son yıllarda Türkiye'de yaygınlaşan koçluk sisteminin gerek yetkili, gerekse yetkisiz pek çok insan tarafından yapıldığını söyledi.

Yaşam koçluğu, eğitim koçluğu, kariyer koçluğu gibi dalları bulunan koçluk uygulamaları yanında engelli koçluğu adı altında engelli çocuk ve gençlere eğitim verilmeye çalışıldığına işaret eden Arslanhan, eğitimi verenlerin yeterlilikleri ile ilgili diploma, sertifika gibi belgelerin olup olmadığı konusunda denetim yapılmadığını, bu nedenle meydana gelecek bir hatanın telafisinin çok zor olacağını anlattı.

Babaların çocuklarına yaşam koçluğu yapmaları konusundaki hedeflerine değinen Arslanhan, şöyle devam etti: "Projedeki hedefimiz engelli çocuk babası olmanın zorlukları ve başa çıkma yollarını ortaya koymak, aile içi iletişimde yapılan hatalar ve doğru uygulamaları göstermek, çocuğun ulaşması beklenen ve istenilen hedefe istenilen sürede ulaşması, fikri dönüşümün gerçekleştirip önümüzdeki süreçte engelli çocuğa sahip babaların sürece aktif katılımını sağlamaktır. Çocuğun gelişimi sırasında baba, çok büyük ve önemli konumdadır. Özellikle kız çocuğunun kendisini en rahat ve mutlu hissettiği yer, babasının yanıdır. Erkek çocuk için ise adeta bir özdeşim modeli, kahraman ve erkekliği öğreneceği rol model örneğidir. Çocukla geçirilecek her an çocuk gelişimi için çok önemlidir. Çocuğa ayrılmayan zaman, bir daha asla telafisi olmayan kayıp bir yaşam parçası demektir."

Babaların büyük çoğunluğunun engelli evlatlarını çok geç kabullendiğini dile getiren Arslanhan, "Bu yüzden çocuğuna kazandırabileceği pek çok duyguyu ve davranış modelini kazandıramamaktadır. Bu noktada babaların desteklenmesi, eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla öncelikle düşünce ve bakışımızı değiştirmek zorundayız. Projenin kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle engelli çocuğa sahip babaların sürece aktif katılımını sağlayacağını ve fikri dönüşüm gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, Sinop Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Berrin Gürleyen ile aileler ve öğrenciler katıldı.
Editör: Vitrin Haber