Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından Milli Mücadele Madalyaları tüzüğü kapsamında, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler için hazırlanan madalyalar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyası ve Beratı Tevcih Töreni ile Sinoplu 41 gaziye teslim edildi.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen tören’e Vali Köksal Şakalar, Belediye Başkanı Barış Ayhan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma  Komutanı  J. Kd. Albay Halil Altıntaş, 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Koray Kemiksiz, Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Per. Bnb. Cevdet Alper Batu, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, Kurum Müdürleri, Şehit ve Gazi aileleri ve Gaziler katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan program kuranı kerim tilaveti ile devam etti. 

TÜRK MİLLETİ İÇİN GAZİLİĞİN YERİ BAŞKADIR
Programda daha sonra bir konuşma yapan Vali Köksal Şakalar, gaziliğin Türk milleti için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Şakalar; “Bizim Millet olarak bir hedefimiz var. Her savaşta, her vatan savunmasında ilk hedefimiz fedakarlığın en yüce makamı olan şehitliğe ulaşmaktır. Hepimiz o amaç ile yola çıkarız. Fakat Allah’u Teala bazılarımıza Şehitlik bazılarımıza ise Gazilik nasip eder. Bundan kır beş yıl önce vatan ve millet adına sizleri  bir göreve çağırdılar. Dediler ki Kıbrıs’taki Türkler, kadınlar, çocuklar, yaşlılar zulüm altında. Her Türk’ün yaptığı gibi siz de devlet çağırıyorsa bizde canımızla kanımızla varız dediniz ve Kıbrıs’a gittiniz. Sizinle birlikte Kıbrıs’a giden asker arkadaşlarınızdan 598’i Şehit oldu. Sizlere de Gazilik nasip oldu. Kıbrıs bizim için neden önemli diye baktığımızda Osmanlıların 1571’de fethettikleri ve 300 yıldan fazla  hükmettikleri bir toprak parçası. Anadolu’dan oraya Türkleri getirip yerleştirdiler. Zamanla İngilizlerin Kıbrıs’tan çekilmesi ile Rum’lar bizim oradaki ırkdaşlarımızı peyder pey yok etmeye başladılar. Biz hiçbir mazluma sessiz kalmadığımız gibi kendi ırkdaşlarımıza da sessiz kalamazdık  ve 1974 Yılının  Temmuz ayında Kıbrıs’a çıktık. Bugün kır beş yıl sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti de hatıra olarak, yaptığınız hizmetlerin bir anısı olarak sizlere birer madalya gönderdi. Bizim toplumumuzda Gaziliğin yeri  başkadır. Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Gazidir. Gazi Mustafa Kemal’dir. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi de Gazidir.  Bizim asıl amacımız Şehitliktir ama Allah nasip etmezse Gazilikte başımızın tacıdır. Hepinize sağlıklı , mutlu ve huzurlu  bir hayat diliyor Saygı ve sevgiler sunuyorum’’ dedi.

Vali Köksal Şakalar konuşmasının ardından, Sinop merkez ve ilçelerden törene katılan gazilerimize berat ve madalyalarını teslim etti. 
Tören, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.


 

Editör: Vitrin Haber