Sinop Baro Başkanlığı tarafından 2016 yılı olağan baro kongresi gerçekleştirildi. Kongrede mevcut başkan Avukat Hicran Kandemir yeniden baro başkanlığına seçildi. 

Sinop Baro Başkanlığı salonunda gerçekleştirilen 2016 yılı olağan baro kongresine Baro Başkanı Avukat Hicran Kandemir ve avukatlar katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan kongrede bir konuşma yapan Baro Başkanı Avukat Hicran Kandemir, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerlere karşı verilen mücadelede şehit ve gazi olan tüm kamu görevlileri ile vatandaşları saygıyla andıklarını söyledi. Kandemir; “Hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti  15 Temmuz 2016 gecesi tarihinin en büyük saldırısına uğramıştır. Darbe girişiminde şehit olan tüm polis asker ve sivil vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Sinop Barosu olarak henüz darbe girişiminin başarıya ulaşıp ulaşmayacağının belirli olmadığı ilk saatlerde darbenin karşısında olduğumuzu net bir şekilde ortaya koyduk. Sinop Barosu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü darbeye karşı olmaya devam edecektir” dedi. 

SUÇLU SUÇSUZ AYRIMINDA HUKUKA AYKIRI DAVRANILMAMALI 
Devlet içinde kadrolaşan FETÖ’nün tüm devlet kurumlarından temizlenmesi gerektiğini ifade eden Sinop Baro Başkanı Avukat Hicran Kandemir, bunu yaparken de hukuk kurallarının layıkıyla uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Kandemir; “Siyasi  iktidarların yıllarca kol kola yürüdüğü,besleyip büyüttüğü bu hain terör örgütünün devlet içindeki tüm kadrolarının tespit edilerek yargıdan ve devletin tüm kurumlarından atılmasını temin etmek hukukun ve devlet olmanın gereğidir ve bu mutlaka yapılmalıdır ancak bu yapılırken hukuka uygun davranmak da hukuk devleti olmanın gereğidir.

Gelişen süreçte Olağanüstü Halin ilanı sonrası çıkarılan KHK’ler ile savunma hakkının yok edilmesine ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar endişe vericidir ve bu düzenlemelerden ve hatalı uygulamalardan gecikmeden vazgeçilmelidir. Aksi halde gerek ülke gerek dünya kamuoyunda bu hain terör örgütüne yönelik soruşturmaların meşruiyetinin sorgulanması gibi vahim sonuçlarla karşılaşılabilecek yine Devletimiz yüksek tazminatlar ödemek zorunda kalabilecektir.Nitekim gerek çatı örgütümüz Türkiye Barolar Birliği ve tüm Barolarımız tarafından dile getirilen bu endişemiz siyasi iktidar tarafından da artık dile getirilmeye başlanmıştır.Bu bağlamda soruşturma aşamasında yer alan Cumhuriyet Savcılarına,Sulh Ceza Hakimlerine ve kolluk kuvvetlerine büyük bir sorumluluk düşmektedir. Gelecekte kendilerini ve her şeyden önce Devletimizi sorumlu hale sokacak uygulamalardan özenle kaçınmaları gerekmektedir” diye konuştu.

MESLEĞİN SORUNLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Konuşmasında avukatlık mesleğinin yılardır süregelen ve halihazırda üzerinde çalışma yapılmayan pek çok sorununun bulunduğunu vurgulayan Sinop Baro Başkanı Avukat Hicran Kandemir, bu kutsal mesleğin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için mevcut sorunların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Kandemir konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bir araya geldiğimiz toplantılarda her zaman konuştuğumuz üzere   hukuk fakültelerinin sayısı, hukuk fakültesi mezunlarının büyük çoğunluğunun avukat olması nedeniyle çığ gibi artan avukat sayısı,  hukuk eğitiminin kalitesi, sosyal ve mali hakların yetersizliği, mesleki etik anlamında yaşanan sorunlar avukatlık mesleğinin itibarını kaybetmesine neden olmaktadır. Geçen yıllarda sorunların çözülmesi yerine yeni sorunların eklendiğine üzülerek şahit olmaktayız. Siyasi iktidarlar ruhu gereği her zaman haksızlıklara muhalif olan avukatlık mesleğini sindirmek için mesleğin lehinde çıkarılması gereken yasaları çıkarmaktan imtina etmektedirler.Her dönemde mecliste görev yapan milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun avukat kökenli olmasına rağmen bu konuda sessiz kalmaları maalesef çok üzücüdür.

Hukuk Fakültesini bitiren bir kişinin hakim yada savcı mesleğini seçebilmesi için öncelikle yazılı sınavı başarması ardından mülakatı geçerek 2 yıllık stajını başarıyla yapması gerekirken avukatlık mesleği için maalesef bu şartlar aranmamaktadır.Okulu bitirip,1 yıl staj yapan her hukuk mezunu avukat olabilmektedir.Bu öncelikle silahların eşitliği ilkesine aykırıdır.Savunma mesleği yargının üç sacayağından biridir.Diğer iki ayağı ilişkin meslek kabulünde istenen niteliklerinsavunma ayağının temsilcisi avukatlar için aranmaması savunma ayağının eksik kalmasına neden olacaktır.Unutulmamalıdır ki Güçlü savunma, adil yargılamanın temelidir.Devletin Savcısı, Milletin Hakimi,Vatandaşın ise avukatı vardır. Bu nedenle avukatlık sınavına ilişkin yasal düzenleme derhal yapılmalıdır Staj yapan avukat adaylarına hakim ve savcı adayları gibi maaş bağlanmalıdır.Avukatlık akademisi açılarak  stajın nitelikli yapılması  sağlanmalıdır.Savunma mesleğinin alanını daraltacak düzenlemelerden vazgeçilerek davaların mutlaka avukat ile takibi için yasal düzenlemeler yapılmalı,her şirketin avukat tutma zorunluluğu, avukatlık sigortası gibi düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.Bu taleplerin yerine getirilmesi bazında yaklaşık 80 bin avukatın birlik ve dayanışma ruhu içinde kararlılık ile hareket etmesi mutlaka etkili olacaktır.

Değerli meslektaşlarım Sinop Barosuna Başkanlık yaptığım bu 2 yıllık süre içinde katıldığım toplantılarda, yaptığı baro ziyaretlerinde gözlemlediğim üzere  mutlulukla ifade etmek isterim ki Sinop Barosu  siz değerli üyelerinin bilgi,dayanışma,etik değerler ve bağlılık gibi çok önemli özellikleriyle farklılık yaratmaktadır.
İki yıllık süre içinde yaptığımız faaliyetleri faaliyet raporunda sunacağımız için burada tekrara düşmemek adına dile getirmiyorum. 

Genel Kurulda bizleri Baro Kurullarına seçerek bu onurlu görevleri yapmamıza olanak sağladığınız için kendim ve çalışma arkadaşlarım adınasiz değerli meslektaşlarıma çok teşekkür ederim.Bu iki yıllık süreç içinde büyük özveriler ile görev yapan yönetim kurulu üyeleri Av. Funda Öztürk Altuntaş’a,Av.Erçin Erşahin’e, Av.Müge Üstün Onur’a,Av.Nurgül Öztürk Okutan’a,Av.Mine Özkaya Yılmaz’a, Av.İnan Savaş Yüksel’e, Disiplin Kurulu Üyelerimiz Av.Rahşan Erdoğan’a, Av.Şencan Tiryaki’ye ve Av.Songül Güneş Gelçetin’e,Denetleme Kurulu Üyelerimiz İnan Yılmaz ve Av. Özgür Başdoğan’a, Barolar Birliği Delegelerimiz Av. Ali Galip Ergül ve Av. Faruk Baş’a çalışmalarından,Sinop Barosuna yaptıkları katkı ve değerlerden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”
 
Editör: Vitrin Haber