Sinop Üniversitesi Bünyesinde kurulan Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sinop’a ait katma değeri yüksek kestane balının geliştirilmesi ve markalaşması için çalışma başlattı.

Karadeniz Bölgesindeki iller arasında önemli bir bölümünün Sinop’tan tedarik edildiği kestane balının markalaşması, üreticilerin desteklenmesi ve yetiştiricilik çalışmalarının doğru şekilde planlanması için başlatılan çalışmada ilk adım atıldı.
Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Demirci’nin başkanlığında düzenlenen toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hülya Özler ile akademisyenler ve bal üreticileri katıldı.

Toplantıda Kestane balının ekonomik ve marka değeri açısından projelendirilmesi amacıyla Sinop Üniversitesinin yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları anlatılarak üreticinin görüş ve önerileri dinlendi.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kamil Demirci, Prof. Dr. Ahmet Tabak, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hülya Özler ve Akademisyenler daha sonra Erfelek İlçesini ziyaret ederek kestane balının üretildiği bölgede incelemelerde bulunarak üreticilerden bilgiler aldı.

Çalışma kapsamında önemli bir bölümü Erfelek ve Ayancık’ta üretilen Kestane Balının kalitesinin raporlarla tescillenmesi, Sinop’un kestane balı üretiminde Türkiye’de ön plana çıkarılması ve kestane balının patent altına alınması hedefleniyor.

Editör: Vitrin Haber