Kentsel dönüşüm konusunda mağduriyetleri ortadan kaldıracak yönetmelik değişikliği yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklik hakkında bilgi veren Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, kentsel dönüşüm uygulamalarında zaman zaman mağduriyet yaşayan vatandaşların bu mağduriyetlerinin giderilmesi adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kentsel dönüşüm alanlarında yükleniciden kaynaklı sorun yaşanması durumunda tek taraflı fesih ile ilgili hükümleri düzenlediğini söyledi. Kurt; “Düzenleme ile durmuş olan inşaatlarda dönüşüm hızlandırılacak ve başvuru sahipleri (yer sahipleri) mağdur olmadan fesih hakkını kullanabilecek.

Ayrıca yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüm işi almak isteyen müteahhitlerde belirli bir iş deneyimi belgesi aranacak ve yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 10’u teminat olarak müteahhitten alınacak” dedi.

FESİH HAKKI NEDİR ?

Yeni düzenleme ile birlikte şekillenen fesih hakkı detayları hakkında bilgiler veren Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, fesih hakkının hiç başlamamış inşaatlar veya başlamış ancak 6 aydan fazla bir süredir devam etmeyen inşaatlar olarak ikiye ayrıldığını söyledi.

Kurt; “Fesih hakkı “başlanmamış inşaatlar” veya “başlanmış inşaatlar” olarak ikiye ayrıldı.

Müteahhitle yapılan sözleşmelerde mücbir bir sebep olmadan inşaatın 1 yıl başlamaması veya 6 ay durması gibi hallerde bina veya arsa sahiplerince tek taraflı olarak fesih hakkı kullanılacak. Sözleşme feshini sağlayabilmek için arsa sahiplerinin 3’te 2 çoğunluğu ile karar almaları gerekiyor.

Fesih müracaatı, alınan fesih kararı ve fesih gerekçesine göre, inşai faaliyete devam edilmediğine dair bilgi ve belgeler ile birlikte yazılı olarak Müdürlüğe veya Bakanlıkça yetki devri yapılması durumunda İdareye yapılır.

Müdürlük fesih müracaatını görevlendireceği bir komisyon marifetiyle inceler ve fesih şartlarının gerçekleştiğinin tespit edilmesi durumunda, müteahhide otuz gün süre verilerek fesih gerekçesine göre yapım işine başlaması/projenin bitirilmesini gerektirecek seviyedeki ekip ve ekipmanla işe devam etmesi gerektiği, aksi takdirde bu sürenin bitim tarihi itibarıyla sözleşmelerin resen feshedileceği ihtar edilir.

Kendisine yapılan ihtara rağmen yüklenicinin işe başlamadığının tespit edilmesi durumunda hak sahipleri ile yüklenici arasında imzalanmış olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ilgililerinin muvafakati aranmaksızın resen feshedilmiş sayılır” diye konuştu.

İL MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK BÜROKRASİYİ EN AZA İNDİRİYORUZ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, Sinoplu vatandaşların kentsel dönüşüm sürecinde mağduriyet yaşamamaları adına çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, vatandaşların iş ve işlemlerinin en kısa sürede tamamlanması için bürokrasiyi en aza indirmeye çalıştıklarını söyledi. Kurt; “Bakanlığımız Kentsel Dönüşüm sürecinde vatandaşların mağduriyetlerinin önüne geçilmesini hedefliyor. Bizde İl Müdürlüğü olarak bu ve buna benzer tüm uygulamalarımızda vatandaşlarımızın memnuniyetini hedeflemekteyiz. Mümkün mertebe bürokrasiyi en aza indirgemeye çalışıyoruz.

Beyaz masa uygulamamız da bu yöndeki bir çalışmamız. Kurumumuza gelen vatandaşlarımıza en hızlı ve en kolay yönlendirmeyi yapmayı hedeflediğimiz bir birimimiz. Ayrıca engelli erişebilirliği ile ilgili tüm imalatlarımızı bitirdik. Asansörümüzü, engelli rampamızı, dokunarak yön bulmayı sağlayıcı tüm işaretlerimizi monta ettik. Bu haftadan başlamak üzere mesai saatleri içerisinde işlerini yetiştiremeyen vatandaşlarımız için her gün iki şube Müdürü arkadaşımızla birlikte kendim saat 18.00’e kadar dairede bekleyeceğiz. En son biz çıkacağız. Hedefimiz daha fazla ve daha kaliteli hizmet vermek.

Bu dönemde Sinop’a tarihinde görülmemiş yatırım geldi. Başta milletvekilimiz Dr. Nazım Maviş olmak üzere emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bizimde görevimiz bu yatırımlara sahip çıkmak, yatırımların bir an önce hayata geçirilip vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasını sağlamaktır” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber