22 Eylül Perşembe günü saat: 16:00 ile 18:00 arasında tekneyle yapılacak deniz turuna tüm Sinopluları davet eden KENTSAV yönetimi, gezide alınacak notların kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "İç limanın batı sahilleri boyunca papazlar kayası yönü ve güney kıyıları boyunca Adabaşı yönü arasında gidip döneceğiz. Malumunuz, birkaç yıldır beklenen imar planı taslağı, Haziran'da Sinop Belediye Meclisi’nin onayından geçti, Temmuz sonuna dek Sabahattin Ali Kültür Merkezinde askıya çıkarıldı; İtirazların kayda alındığı, planın nihai karara bağlandığı şu günlerde, KENTSAV olarak biz de hayata geçecek plana dair bakış açımızı etraflıca açıklama kararı aldık. Niyetimiz 1/5 bin, 1/25 bin, kaks, taks, emsal, bina yüksekliği terimlerini kullanarak planın kıyaslamalı eleştirisini yapmak değil.

Niyetimiz, kentleşmenin yol haritası sayabileceğimiz bir imar planının kalitesinin, kentlilerin yaşam kalitelerinin de belirleyicisi olduğunu kamuoyuna samimiyetle anlatmaya çalışmak.
Herhangi bir planı sahiplenmek, reddetmek ya da nötr kalmak o plana nereden, hangi dünya görüşüyle baktığınıza bağlı. Biz Sinop'a, idarecilerin masalarına serili uydu haritalarının tepeden inme paylaşım düzleminden bakmıyoruz. 
Biz Sinop'a, denize açılan sokakların, kumsalların, koyların, zeytinliklerin, göçmen kuşları barındıran koruların, sazlıkların, antik çağın ayakta kalan izlerinin, yaşamımıza anlam katan olumlu etkilerinin korumacı düzleminden bakıyoruz. Biz Sinop'a, doğal yaşam döngüsünün hassas dengelerinin su terazisinden bakıyoruz.

Sizi de bu açıdan Sinop'a bakmaya, durumunu değerlendirmeye çağırıyoruz. Gelin:  iki üç imar planı ardından kentimize ne olduğunu, mevcut imar düzeni değişmezse yeni plandan sonra da neler olacağını anlatmak üzere tekneyle denize çıkıyoruz. 
Sinopluları kentlerini ilgilendiren konulara yaklaştırmada bu çıkışımızın faydalı olacağına inanıyoruz.

Değerli hemşehrilerimizin bize katılacağını, birlikte Sinop'un etrafını gezerken niteliksiz kentleşme ve hızlı rant baskısıyla neleri kaybettiğimize, daha da neleri kaybetmek üzere olduğumuza dair tarihe bir kayıt bırakmamıza katkı sağlayacaklarını umuyoruz.  
Umuyoruz, gezimize katılacak yerel basınımız da bu kayıtları kamuoyuna aktaracak, hemşehrilerimizin kentlerini daha iyi tanımaları, sahiplenmeleri, kent dokusunu değiştiren idari kararlara müdahil olmaları yolunda cesaretlendirici katkılar sağlayacaklardır"
 

Editör: Vitrin Haber