Karadeniz’deki nesli tükenmekte olan canlıların  avlanmasını önlemek ve balık ağlarını korumak amacıyla, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Almanya Baltık Denizi Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü önemli bir işbirliğine imza attı.

Geliştirilen proje sayesinde özellikle Karadeniz ve Sinop kıyılarında meydana gelen yunus ölümlerinin, önemli ölçüde önlenmesi amaçlanıyor.

Daha önce Almanya Baltık Denizi Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından Baltık Deniz’inde uygulanan projeyle birlikte, nesli tükenmekte olan canlıların avlanmasının önemli ölçüde önlendiği saptandı. 
Proje kapsamında balık ağına yerleştirilen uyarıcı sistem sayesinde, avlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yunus türlerinin sinyal yoluyla ağdan uzaklaşmalarına yönelik olumlu veriler alındı.
Baltık Denizi ile Karadeniz’in aynı özelliklere sahip olması dolayısıyla geliştirilen bu proje, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Karadeniz’de de uygulanacak.

Proje kapsamında yürütülen ön çalışmaları görmek ve uygulama alanını yerinde incelemek üzere Sinop’a gelen Proje Araştırmacılarından İsabella Kratzer, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Bilgin ile birlikte Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’a projeyle alakalı bilgiler sundu.

 

Editör: Vitrin Haber