Karadeniz Turizm Fuarı bu yıl Ordu ilinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı fuar Trabzon ilinde gerçekleşmişti ve 2014 yılında da inşallah Sinop Tarihi Cezaevinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Karadeniz turizm havzası yeni bir destinasyondur ancak tanıtımın da yetersiz kalınıyor. Özellikle uluslararası platformlarda yok denecek kadar az tanıtılıyor. Örneğin Düsseldorf Boot Show Turizm Fuarında Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip Karadeniz'den hiçbir ilin katılmaması düşündürücü. Özellikle marina, cruise ve deniz turizminden Karadeniz'in yeterince yararlandığı söylenemez.

Ordu Turizm Fuarı çok hareketli ve beklentinin üzerinde bir performans sergiledi. Tüm Karadeniz illeri    (Sinop, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun Valileri) fuara iştirak ettiler. Fuar 1200 m²'lik bir çadırda ve yanında bulunan Kültür Merkezi de konferans, sergi ve turizm türlerinin tanıtıldığı skeçlerde kullanıldı. Ordu halkı ve turizm sektörü bu fuarı benimseyip, seferber olarak tam bir turizm bilinci sergilediler. Ordu turizmde son yıllarda büyük mesafe kat etti. Özellikle sahil yolunun Karadeniz'in sahil bandını öldürmesi ve Ordu'nun koylarını bozdurmaması turizm için önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Son yıllarda uluslararası marka otellerin yapılması dikkat çekiyor. Sinop' a günübirlik gelen turların konaklama adresleri Ordu oluyor. Özellikle son yıllarda gelişen Batum turizminin de konaklama adresi Ordu ilidir.

15 Şubat Cuma hutbesinde turizm konuşuldu. "Kültürlerin Birlikteliği, Yakınlaşması, Turizmin Önemi ve Turizm Bilinci" camilerde işlendi ve fuara en büyük desteği müftülük verdi.Ayrıca Ordu Müftülüğünün Mehteren Takımının konseri çok dikkat çekti. 12 il ve 55 katılımcının katıldığı bu fuarda Karadeniz güzel bir birliktelik sergiledi. Sinop vilayeti olarak biz tüm fuarları fırsat bilerek değerlendiriyoruz. Ancak bu yıl Emitt fuarına katılmadık. Biz Sinop olarak Emitt fuarını kurulduğu günden beri destekliyor ve fuara katılıyoruz. Ancak son yıllarda ne amaçla alındığını bilmiyorum. Ekin Fuarcılık'ın almış olduğu bir kararla tüm vilayetleri 12. salonda toplaması, diğer salonlardan dışlaması doğru bir karar değildir. 12. salonda patırdı gürültü içerisinde vilayetler fuar değil panayır yapıyor. Ben geçen yıl turizm haberlerinde de "Ülkeler ve sektör fuar, iller panayır yapıyor." başlığı ile köşemde kaleme almıştım. Bu yaşananlardan dolayı Ordu Turizm Fuarına katılan diğer iller de bizim katılmamamızı doğru buldular ve gelecek yıllarda Ekin Fuarcılık bu durumu değiştirmezse katılmayacaklarını söylediler.  

Vilayetler, acenteler ve sektör Emitt fuarında dünya  ile buluşuyor. Ekin fuarcılık bu tutumundan vazgeçmediği sürece vilayetlerin istedikleri salonda rezervasyon yapma hakları yoktur. Ancak sektör, ili temsil ederse istediği salonda yer bulabiliyor. Bu bakımdan sektörün Emitt fuarını bu anlamda değerlendirmesi ve vilayetlerinde gereken desteği sektöre vermesi gerekiyor. Sektör hazır ise Emitt için bizde hazırız. Fuarlar turizm için kaçınılmaz bir fırsattır.

Nice fuarlarda buluşmak dileğimle.