Büyük balıkçı tekneleri için 1 Eylül'e kadar devam edecek olan av yasağı sürerken, mevsimin öncüleri olarak kabul edilen ve halk arasında "çingene palamudu" olarak bilinen küçük palamutlar Sinop'ta balıkçı tezgahlarını süslemeye başladı.

Kıyı balıkçılarının attığı ağlara takılan ve ağırlıkları 200 ile 220 gram aralığındaki küçük palamutlar balıkçıların yüzünü güldürüyor. Avlanan palamutlar tanesi 8 ile 10 TL arasında satılırken, balıkçılar palamutların bu dönemde avlanmasını palamut sezonunun bereketli geçeceğine yorumluyor.

Sezondan umutlu olduklarını belirten Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, büyük teknelerin 1 Eylül'e hazırlandığını söyledi. Havaların sert ve rüzgarlı olmasından dolayı balıkçıların denize açılamadıklarını belirten Tuncer: "15 Ağustos tarihinde çapari ile palamut tutulmaya başlanmıştır. Kayıklarımız üçer beşer palamutla limana dönüyor. Boyları en az 25 santimetre olması lazım. Balıkçılarımız da bu kurala uyarak avcılık yapıyor. Palamut Sinop'taki tezgahlarda 8-10 TL'den satılıyor. Bu sene iklim şartları biraz sert. Rüzgarlar esiyor. Onun için palamudu şu anda rahat tutamıyoruz. İnşallah hava şartları düzeldiğinde çapari ile palamut avcılığı daha iyi olacak" dedi. 

Bereketin habercisi olan ilk avlar için mutlu olduklarını belirten balıkçılar, "Vatandaşlarımızın palamut hasreti sona erecek. Taze palamutlar şu an itibarıyla tezgahlardaki yerini aldı. İnşallah av sezonunun açılmasıyla tezgahlarımız çok daha şenlenecek" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber