Sinop Uğur Mumcu meydanında gerçekleştirilen sergi açılışına Vali Yardımcısı Hüseyin Sayın, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Barış Ayhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Hülya Demir Şentürk, öğretim görevlileri, Sinop Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Protokol üyeleri tarafından açılışı gerçekleştirilen ve 35 Adet eserin yer aldığı sergide şiddete uğrayan kadınların grafik olarak hazırlanmış resimleri ve bu resimlerin önünde kadınların isim ve maruz kaldıkları şiddetin bilgilerinin yer aldığı tabelalar bulunuyor. Sergide ayrıca gördükleri şiddet nedeniyle hayatlarını kaybeden kadınların bazı eşyaları da bulunuyor.  

Düzenlenen sergi hakkında bilgi veren Sinop Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fame Ustacan, aslında sergide yer alan resim ve materyallerin çok da hoş hatırları olmayan olayları anlattığını, ancak kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturabilmek için bu tür etkinliklerin de düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ustacan; “Sinop Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında bir sergi düzenledik. Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği (KİKAP) ile ortaklaşa düzenlediğimiz sergimizin konusu aslında geriye kalanlar. Burada şiddete uğrayıp hayatını kaybeden kadınlarımızın ayakkabıları, şalları, montları, ayakkabıları gibi o şiddet anından geriye kalan özel eşyaları sergileniyor. Bu eşyaları 19 Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eğitim Bölümü Araştırma görevlisi Hülya Demir Şentürk tarafından hazırlanan grafik şeklindeki resimler eşliğinde sergiliyoruz. Buradaki materyallerimizi ise bize KİKAP gönderdi. Bu sergi daha önce KİKAP tarafından Samsun’da da düzenlendi. Sinop’ta açtığımız sergiye ilgi yoğundu ve eleştiriler de güzeldi. Bizler sergimizle aslında toplumumuzda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Umarız bunda da başarılı olabilmişizdir” dedi. 

DÜŞÜNCELERİMİZ BU DALLARDA UMUT OLDU
Sergi içerisinde hazırladıkları ayrı bir köşede sergiyi ziyarete gelen vatandaşların görüş ve önerilerini yazabilecekleri bir ortam oluşturduklarını ifade eden Sinop Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fame Ustacan, yazılan görüşlerin aynı bölümde bulunan ağaca asıldığını belirtti. Ustacan; “Sergimizi gezen ziyaretçilerimizin görüşlerinin yer aldığı bir ağaç hazırladık. Buraya gelen misafirlerimiz ziyaretleri sonrasında gerek sergi ile gerek ise bugün ile ilgili görüşlerini burada hazırladığımız kağıtlara yazarak ağaca asıyorlar ve sergiyi gezen diğer konuklarımızda bu görüşlerden haberdar olabiliyor” diye konuştu.

BU CANİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Kadına yönelik şiddete karşı pek çok etkinliğin gerçekleştirildiğini hatırlatan Sinop Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fame Ustacan, tüm bu etkinliklere rağmen kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin gün geçtikçe arttığını ifade etti. Herşeye rağmen kadına yönelik şiddete karşı mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizen Ustacan; “Bizler kadına yönelik şiddete ne kadar hayır desek de tepkilerimizi ne kadar göstersek de maalesef bu şiddetin önüne geçemiyoruz. Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor ve biz gerçekten ölüyoruz. Kadınlarımızla birlikte insanlığımız da ölüyor. Bu caniliğin önüne geçilmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Biz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da kadına yönelik şiddete karşı olmaya devam edeceğiz” dedi. 
Sergiyi ziyaret eden protokol üyeleri de kadına yönelik şiddet konusundaki düşüncelerini yazarak sergi alanında bulunan ağaca astı. Sergi bugün 13-17 saatleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olacak.
Editör: Vitrin Haber