Memur-Sen Sinop Kadınlar Komisyonu'nca 28 Şubat darbesinin yıl dönümü nedeniyle basın toplantısı düzenlendi. Eğitim-Bir-Sen Sinop Şubesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında Memur-Sen Sinop Kadınlar Komisyonu adına açıklamalarda bulunan Eğitim Bir-Sen Sinop Kadınlar Komisyonu Başkanı Zeliha Gül, milletin iradesinin ve egemenliğinin, çoğunluğu kadın olmak üzere kamu görevlilerinin emeğinin, ekmeğinin, hak ve özgürlüğünün gasbedildiği 28 Şubat darbesinin üzerinden 24 yıl geçtiğini hatırlattı. 
28 Şubat müdahalesinin 90'lı yılların başında başlayan bir vesayet süreci olduğunu anlatan Zeliha Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Millete bakan yönüyle vahşi bir toplum mühendisliğinin, devlete bakan yönüyle de ülke varlığını talan etme yolsuzluğunun adıdır. Milletin içinden çıkan inançlı kadroların iktidara gelmesini hazmedemeyenlerin şuursuz intikam hırsıyla 6 milyon kişi hukuksuz fişlemelerle sakıncalı ilan edildi. Binlercesi haksız soruşturma ve kovuşturmalarla mahkum edildi. Öğrenciler okullarından, kamu görevlileri memuriyetten, işçiler işlerinden ihraç edildi. Şirketler yeşil sermaye kumpasıyla ekmeklerinden edildi"

“İADE-İ İTİBAR YAPILMALIDIR”
Hala mağduriyeti süren birçok insanın olduğunu vurgulayan Gül, “Hala geçmişteki kayıplar telafi, zararlar tazmin edilmedi. 28 Şubat mağdurlarının haklarını tahkim, hukukunu tanzim ve zararlarını tazmin etme iradesi; adaletin, aklın, inancın, ahlakın gereğidir. Bir tek kişi dahi dışarda kalmaksızın herkesin hakkının tastamam verilmesi için en yüksek düzeyde çabanın ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Vesayet dönemindeki ‘haksız-hukuksuz cezaların’ affedilmesi yerine ‘yok hükmünde kabul edilmesi’ düzenlemesi yapılmalıdır. Mağdurların haklı oldukları, özgürlüklerinin ve onurlarının ihlal edildiği ortaya konulmalı, hukuki kapsamda iade-i itibar yapılmalıdır" dedi.

“KOMİSYON OLUŞTURULUP ZARARLAR KARŞILANMALI”
Mağdurlara manevi tazminat ödenmesi gerektiğini dile getiren Komisyon Başkanı Zeliha Gül: “Eğitim hakkından mahrum edilenlerin maddi ve manevi zararlarını belirlemeye yönelik komisyon oluşturulmalı, komisyon tarafından yapılan çalışma sonucunda belirlenecek kişilere ‘vesayet tazminatı’ ödenmelidir. Dönem soruşturmalarıyla başörtüsü başta olmak üzere inanca dair hassasiyetleri nedeniyle devlet memurluğundan çıkarılanların açıkta geçen sürelere ilişkin maaşları, ücretleri, diğer mali ve sosyal hakları kendilerine emsalleri esas alınarak hesaplanmalı ve güncelleme yapılarak kendilerine ödenmeli ve zararları karşılanmalıdır. Mağdurların zararların karşılanmasına yönelik kamu bütçesinden karşılanan tutarlar, 28 Şubat darbesinin asli ve fer’i iştirakçilerine rücu edilmeli ve millet adına kendilerinden tahsil edilmelidir” diye konuştu.

“YETKİLİ VE İLGİLİ HERKESİ SORUMLULUK ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Söz konusu dönemde eğitim hakları gasp edilenlerin kamuda istihdamlarını sağlamak için durumlarına ve mezuniyetlerine uygun kadroların ihdas edilmesi gerektiğine işaret eden Eğitim Bir-Sen Sinop Kadınlar Komisyonu Başkanı Zeliha Gül sözlerini şöyle tamamladı; “Görevlerine son verilmesine, devlet memurluğundan çıkarılmalarına bağlı olarak farklı sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilenerek emekli olmak durumunda kalanların emekli ikramiyesi ile emekli maaş kayıpları hesaplanmalı ve ödenmeli, emekliliklerine ilişkin hukuki konumları düzeltilmelidir. Af, göreve dönüş veya sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi ve iadesi gibi iş ve işlemlerle ilgili olarak hak düşürücü süre veya zaman aşımı süresi uygulanmamalı, söz konusu iş ve işlemler ilgililerin başvurusuna ihtiyaç olmaksızın doğrudan tesis edilmelidir. Bu iradenin tesisi ve teşkilinde yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz"

Editör: Vitrin Haber