Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), yerel yönetimlerde kadın temsilinin arttırılması için harekete geçti. Bu kapsamda “Yerel Yönetimlerdeki Genç Siyasetçilere Yönelik Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini hayata geçiren KADER, Sinop, İstanbul, Gaziantep, Kars, Mersin, Ankara ve İzmir illerinde eğitimler verecek. Eğitimler öncesi illerdeki siyasi parti ve STK temsilcileri ile bir araya gelen KADER yönetim kurulu üyelerinin son durağı Sinop oldu. 16-17 Aralık 2017 tarihlerinde Sinop’ta proje kapsamında eğitim verileceğini belirten Kadın Adayları Destekleme Derneği(KADER) Genel Merkez Yönetim Kurulu Saymanı Füsun Sökmez, kadının etkin olduğu yerde kalkınma var olacağını söyledi. 

Basın mensuplarına proje hakkında bilgi veren Sökmez, “Hedefimiz toplumda kadının varlığını yükseltmek ve buna yönelik eğitimler ve projeler yapmak. Bu kapsamda da  “Yerel Yönetimlerdeki Genç Siyasetçilere Yönelik Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini hayata geçirdik. Projenin amacı farklı siyasi partilerdeki genç kadınları toplumsal cinsiyet eşitliği alanında bilgilendirmek ve yerel siyaset için bir toplumsal cinsiyet uzmanı havuzu oluşturmak yoluyla toplumsal cinsiyeti ana akımlaştırmayı yerel belediyelerin gündemine entegre etmektir.  Proje öncesinde belirlediğimiz illere geliyoruz ve oradaki siyasi parti temsilciliklerini, STK’ları ziyaret ediyoruz. Her partiden katılım sağlamaya çalışıyoruz. Hedef kitle 18-35 yaş arası. Sinop’taki eğitimlerimizi OTEL 117 ‘de düzenleyeceğiz.  Saat 10.00 ile 18:00 saatleri arası 2 gün sürecek olan  bir program. Önce bu toplumsal cinsiyet nedir?. Bu rejim dünyada nasıl gelişmiş?. Yerel yönetimlerdeki yeri anlatılıyor. Yerel yönetimlere nasıl uygulanılıyor. Bunları akademisyen kadrolarımız ile anlatıyoruz. Daha sonrasında  toplumsal cinsiyeti bu yerel yönetimlere nasıl uygularız noktası var. Hedefimiz kadınlarımızı bu konuda bilinçlendirmek. Toplamda 140 kadına ulaşmak hedeflenmektedir. Proje kapsamında İstanbul, Kars, Sinop, Ankara, Gaziantep, İzmir ve Mersin’de ikişer günlük ücretsiz eğitimler düzenlenecektir. Her bir eğitime yerel yönetimlerden veya yerel politikaya ilgi duyan farklı siyasi partilerden 20 genç kadın davet edilecektir. Eğitimler tamamen ücretsizdir.” dedi.

“CİNSİYETTEN DOĞAN FARKLILIKLARIMIZ ASLINDA BİR ZENGİNLİKTİR”
Cinsiyetten doğan farklılıkların aslında birer zenginlik olduğunu belirten KADER Genel Merkez Yönetim Kurulu Saymanı Füsun Sökmez, bu anlamda kadına yönelik alanların artırılmasının bu zenginliğin olumlu kullanılmasına imkan sağlayacağını söyledi. Sökmez; “Kadına yönelik alanlar arttırıldığında aslında topluma yansıyan hizmet de çoğalacaktır. Örneğin bir parkın veya ara sokağın arttırılması en çok kadına yararlı olacaktır. Kadın noktasında Sinop’ta ortak hareket çok verim gerektirir. Biz gördük ki Sinop bu alanda çok yol almış. Sadece bir tıka ihtiyaçları var. Türkiye'de kadınlar, yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkını 3 Nisan 1930'da kazandı. 1930- 2009 tarihler arasında yapılan 17 yerel seçimlerde 1159 erkek, 6 kadın belediye başkanı seçildi. Yerel yönetimlerde kadın temsil oranı; 2014 yerel seçim sonuçlarına göre l genel meclisinde yüzde 4.8, belediye meclis üyeliğinde yüzde 10.7 ve l, ilçe, belde belediye başkanlıklarında yüzde 2.7'dir.Bu sonuçlara göre, yerel yönetimlerde yine kadınların iradesi yok sayıldı ve yerel yönetimler Türkiye’nin yarısını ‘eksik’ temsil edecek şekilde oluşturuldu. Önümüzdeki dönemde yapılacak olan yerel seçimlere hazırlık amacıyla yerel yönetimlerde kadın temsilinin arttırılması, yerel kadın politikalarının görünür hale gelmesi, cinsiyet eşitliğinin yerel yönetimlerde ana akım olarak yer alması ve hazırladığımız çalışmalar kapsamında yerel siyasetçiler için ‘Yerel Yönetimlerdeki Genç Siyasetçilere Yönelik Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ projesini başlattık” diye konuştu.

Proje sorumlusu N. Hayriye Gökaltay Akıncı ise, projeden verimli sonuç alacaklarını belirterek kadınları eğitimlere katılmaya davet etti.
 
Editör: Vitrin Haber