Yaz mevsiminde özellikle kırsal kesimde yapılan çeltik hasadının ardından, anız yangınları tehlikesinin oluşmaya başladığını söyleyen Özbek, “Kanayan bir yara haline gelen yangınlar ekolojik dengeye zarar verdiği gibi toprak kalitesinin de azalmasına neden oluyor. Yangınlar nedeniyle birçok canlı ise feci şekilde can verebiliyor. Çiftçi vatandaşlarımız doğru olduğunu düşünüyorlar ancak çok sayı da canlı yaşamını yitirirken toprağın verimliliği azalmakta. Bu konuda bu yıl çıkan genelge ile çiftçi arkadaşlarımıza bu konuyla alakalı eğitim verilecek. Zaten genelgenin amacı tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif-tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirmesini sağlamaktır. Bize düşen görev ise anız yakılmasını önlenmesine yönelik olarak halkımızı bilgilendirmek amacıyla anonslar vermektir” dedi.

TOPRAĞA DA ZARAR CANLIYA DA ZARAR
Özbek, vatandaşların anız yangınları konusunda hassas olmalarını istedi. Yangınlar nedeniyle birçok sıkıntı yaşandığını söyleyen Özbek, “Yaz aylarının en yoğun olduğu şu günlerde Müdürlüğümüz her yıl olduğu gibi anız yangınları konusunda teyakkuzda beklemektedir. Biz ilimizde bu tür olayların en aza inmesi ve yaşanmamasını istiyoruz. Çünkü bu tip olaylar ilimizin topraklarına zarar vermektedir. Her şeyden önemlisi topraklarda yaşamını sürdüren canlıların da yaşam haklarının elinden alınması bu tür yangınlar ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle hemşerilerimizden hassasiyet bekliyoruz” diye konuştu. 

CEZA ALABİLİRLER
Yangınların olmaması adına herkesin çevresine etki etmesi gerektiğini bildiren Özbek, “İtfaiyemiz her ne kadar yangınlara başarı ile müdahale etse de hemşerilerimize de büyük görevler düşmektedir. Öncelikle toplumsal bilincin sağlanması adına tüm vatandaşlarımız bu konuda çevrelerine etki etmelidir. Anız yakmanın zararları ve tehlikeli yangınlar çıkarma risk doğurduğu anlatılmalıdır. Ayrıca anız yakanların yasalar önünde suç işlemiş olduklarını ve bunun cezai müeyyidesinin bulunduğunu bilmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber