Fesih kararının yayımlanmasının ardından başta Sinop Kadın Platformu ve Bektaşağa Kadın Derneği olmak üzere, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, DEVA Partisi Sinop İl Başkanı Birhan Yalçın, CHP Sinop Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara, CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, Sinop Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Bilgin Bekiroğlu, Eğitim-İş Sendikasi Sinop Şube Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sinop Şubesi Başkanı Saygın Doğan, Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Sinop Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Asuman Aydoğdu birer açıklama yaparak kararı protesto etti.

SİNOP KADIN PLATFORMU
"Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz" diyen Sinop Kadın Platformu'ndan Can Ergün; "Değil gece yarısı kararnamesi, yeri yarsanız, göğü başımıza geçirseniz haklarımdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız. İstanbul sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

BEKTAŞAĞA KADIN DERNEĞİ
İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmenin kadınların yaşam hakkına saldırı olarak kabul ettiklerini belirten Bektaşağa Kadın Derneği'nden Gülhan Aydemir şunları söyledi, "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmek; Katilin elindeki silah, gözündeki hınç ve nefret demektir. Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede şiddetle mücadelenin daha etkin önlemler alınması gerekirken İstanbul Sözleşmesinden çıkmak tarihi bir hatadır"

BARIŞ KARADENİZ
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, "TBMM tarafından onaylanan temelini kadına karşı şiddeti önlemek, mağdurların korunması ve şiddet uygulayanların adalete teslim edilmesi hükümlerinin oluşturduğu uluslararası anlaşma İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye dün gece tek adamın kararıyla ayrıldı. Bu ülkede kadına şiddet her geçen gün tırmanıyor, kadınlar ülkede kendini güvende hissetmiyorken kadınlara huzuru temin edecek bu sözleşmeden ayrılmak bir akıl tutulmasıdır"

BİRHAN YALÇIN
DEVA Partisi Sinop İl Başkanı Birhan Yalçın, "Usulüne göre yürürlüğe konulmuş, milletlerarası, anlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasa’ya aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi ’ne başvurulamaz. İptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava dahi açılamayacak bir konuda Cumhurbaşkanı'nın kendi kendine TBMM’nin kabul ettiği uluslararası sözleşmeyi feshetme yetkisi olamaz".

MUSTAFA TOLGA KARA
CHP Sinop Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara, "Kadınlar artık sokakta, iş yerinde ve en acısı evlerinde bile kendini güvende hissedemiyor. Temelini kadına karşı şiddetin önlenmesi, faillerin adalete teslim edilmesi ve mağdurların korunması üzerine oturtmuş, Avrupa Konseyi üye devletleri ile bazı ülkeler tarafından da imza altına alınan İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmak hangi mantığın ürünüdür?"

CHP KADIN KOLLARI
CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, "Biz kadınlar korkmuyoruz, sinmiyoruz, zalimlere itaat etmiyoruz, geri durmuyoruz. Onlar korku yaymaya çalıştıkça, bizim örgütlü gücümüz her geçen gün büyüyor. Onlar dallarımızı budamaya çalıştıkça, bizim köklerimiz güçleniyor. Başta TBMM olmak üzere her platformda bu sözleşmenin gereklerinin yapılmasını sağlamak için kadın hareketiyle birlikte mücadelemize devam edeceğiz".

SİNOP ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
Sinop Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Bilgin Bekiroğlu, "Kadınları şiddetin her türlüsünden, özellikle aile içi şiddetten- ve cinsel suçlarda zaman kaybetmeden ve onları kaybetmeden korumak zorunda olmamıza rağmen; İstanbul Sözleşmesi’nin sessiz bir şekilde feshedilmesini kabul edemeyiz"

SİNOP EĞİTİM-İŞ
Eğitim-İş Sendikası Sinop Şube Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, "Her gün en az üç kadının öldürüldüğü, onlarcasının tacize, tecavüze ve şiddete uğradığı, iktidarın açıkça kadınlara savaş açtığı bu sistemde, kadınlar sadece nefes almak için bile mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır.  Kadınların da erkekler gibi güven içinde, korkmadan, acı çekmeden, insanca yaşamaya hakkı vardır. Acı çekmek, tacize uğramak, öldürülmek kadınların kaderi olmamalıdır"

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sinop Şubesi Başkanı Saygın Doğan; "Bu karar; Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş dünya ve hukukla bağlarının koparılmasıdır. Kadına şiddetten, insan haklarının ihlalinden yana anlayışla yönetildiğinin belgesidir. Kadına yönelik şiddet, açık-tartışmasız bir insan hakları ihlalidir. Çağdışıdır".

SİNOP NKP
Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Yürütme Kurulu Üyesi Mine Batur, "İstanbul sözleşmesi kadınların yaşamlarını güvence altına alan ve doğrudan ülkemizde hazırlanmış uluslar arası bir sözleşmedir. Sözleşmeden çıkmak doğrudan kadına yönelik şiddetin önünü açmaktır. Söyledik yine söylüyoruz İstanbul sözleşmesi bizimdir, İstanbul sözleşmesi bütün kadınlarındır, vazgeçmiyoruz". 

SİNOP EĞİTİM-SEN
Sinop Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Asuman Aydoğdu, "21. yüzyılın en önemli kazanımlarından olan İstanbul Sözleşmesi ülkemiz topraklarında, İstanbul’da, imzaya açılmış olması nedeniyle de çok değerlidir. Kadınları şiddetin her türlüsünden -özellikle aile içi şiddetten- ve cinsel suçlarda zaman kaybetmeden ve onları kaybetmeden korumak zorunda olmamıza rağmen; İstanbul Sözleşmesi’nin sessiz bir şekilde feshedilmesini kabul edemeyiz!"

Editör: Vitrin Haber