En çok göç veren iller arasında olan Sinop’ta göç sorunu 2012 yılında büyük ölçüde çözüme kavuştu. Sinop İşkur İl Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde işsiz olan 3 bin 941 kişi işe yerleştirildi. Gerçekleştirilen projeleri anlatan ve 2012 yılını değerlendiren İşkur İl Müdürü Mikail Gökarslan, kurumun bacasız fabrika gibi çalıştığını söyledi. 

-“İş-Kur Bacasız Fabrika”-

Gazetemize Konuşan Mikail Gökarslan, işsizlik sorununu büyük ölçüde giderdiklerini belirterek, “Aralık ayı sonu itibari ile Sinop’ta kurumumuza kayıtlı işsiz sayısı 7bin 265 kişi. Bu kişilerden Özel sektöre Bin 832, 9 aylık toplum yararına çalışma projesi kapsamında 2bin 60, Kamu kurumuna 49, ve UMEM projesi kapsamında 212 olmak üzere toplam 3 bin 941 kişi işe yerleştirildi. Aralık ayı sonu itibari ile de 409 kişiye işsizlik maaşı ödedik. Sinop’ta İşkur bacasız fabrika gibi çalışmaktadır.” Dedi.

-“Sinop Ekonomisine 30 Milyon para girdi”-

2012 yılında Sinop’a 2bin kişilik ödenek çıktığını anlatan Gökarslan şöyle konuştu; 

“İlin nüfus ve işsizlik oranlarına göre her ocak ve temmuz aylarında bizlere ödenekler geliyor. Genel müdürlüğümüz bize derki alın bu parayı kullanın. Kullanmazsanız biz bu parayı başka illere veririz. Bizde bu kapsamda sayın valimiz Dr. Ahmet Cengiz Başkanlığında bir proje hazırlayarak, Bin kişilik ödenek talep ettik. Bizim bu talebimiz karşılığında İlimize 2 Bin kişilik ödenek çıktı. Yani bu şu demek; 2012 yılında Sinop ekonomisine toplam da eski parayla 30 trilyon para girdi. Bu paralar direk işsizin hesabına giden paralardır. Tabi tüm bu işler tek başına olmuyor. Bu bir ekip çalışmasıdır. 

“Ben her işi yaparım devri bitti”

Günümüzde artık bize gelen işsizlere ne iş yaparsın denildiğinde; “ben her işi yaparım” devri bitmiştir. Bize başvuran işsizi mesleğine, becerisine göre gruplandırıp özel sektör yönlendiriyoruz. Mesleği yoksa meslek edinme kurslarına alıyoruz. Meslek edinme kurları da Milli eğitim modülleri çerçevesinde 6-5 ay gibi bir zaman dilimini kapsıyor. Bu kurslar süresince hem eğitici ücreti ödüyoruz hem de kursa gelenlere günde 20 tl cep harçlığı ödüyoruz. Kurs sonunda da belgesini alanı özel sektöre yerleştiriyoruz.

Editör: Vitrin Haber