Sinop genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmadığını belirten İl Müdürü Değirmen, özellikle damızlık vasfı olan dişi hayvanlar ile gebe hayvanların kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini, kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Kurban Bayramının, gerek fert gerekse toplum açısından önemli olan, birlik ve beraberliği pekiştiren bir ibadet olduğunu ifade eden Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin Değirmen, kurbanlık hayvan alımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Değirmen; “İslam alemi için önemli bir gün olan Kurban Bayramında vatandaşlarımız dini görevlerini yerine getirirken, kurbanlık hayvan alımlarında bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle özellikle damızlık vasfı olan dişi hayvanlar ile gebe hayvanlar kurbanlık olarak alınmamalıdır. Kurbanlık olarak erkek hayvanlar tercih edilmelidir. Sinop genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmamaktadır. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulama sistemi hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir” dedi. 

KURBANLIKLAR,  KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONUNUN BELİRLEDİĞİ ALANLARDA KESİLMELİ
Kurbanlık hayvan sahiplerinin kurbanlarını Kurban Hizmetleri Komisyonunun belirlediği kurban kesim yerlerinde kestirmeleri gerektiğinin altını çizen Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin Değirmen, Kesim öncesi veya sonrasında bulaşıcı, salgın veya sebebi belli olmayan bir hayvan hastalığından şüphe edilmesi durumunda İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi. 
Değirmen; “Kurbanlık hayvan sahipleri İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonunun belirlediği kurban kesim yerlerinde kurbanlarını kestirebilirler. Kesim öncesi veya sonrasında bulaşıcı, salgın veya sebebi belli olmayan bir hayvan hastalığından şüphe edilmesi durumunda hayvan sahipleri veya ilgililerin bu durumu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirmeleri önem arz etmektedir. 

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASINA DİKKAT EDİLMELİ
Kesilen kurbanlıkların etlerinin muhafaza edilmesi hususunda da dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin Değirmen, buzlukta muhafaza edilen ve tüketilmek üzere çıkarılan etlerin tamamının tüketilmesi, tekrar dolaba konulmaması gerektiğini söyledi. Değirmen; “Kurban kesen vatandaşlarımızın kesilen hayvanlara ait kulak küpelerini ve pasaportlarını Muhtarlıklara veya İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim etmesi gerekmektedir. Dini bir vecibe olan Kurban vazifesi yerine getirilirken insan ve hayvan sağlığını korumak, hayvan refahının gözetmek, hayvanların hijyenik şartlarda kesilmesini sağlamak ve çevreyi kirletmemenin de dini ve de insani bir vazife olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyeceğinden etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebilir. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Hazırlanan etler, derin dondurucuda  -18 derecede  saklanabilir. Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Kurban Bayramı, milli birlik ve beraberliğimizi, manevi dayanışmamızı ve kardeşlik duygularımızı güçlendirecek olup; Aziz Milletimize, İslam Âlemine ve Tüm İnsanlığa huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Editör: Vitrin Haber