Halk Eğitim Merkezi ve A.S.O.’da gerçekleştirilen ’Hocalı Katliamı’ konferansı Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenci Sabina Hanbabayeva tarafından Hocalı Katliamı’nın anlatıldığı şiir dinletisi gerçekleştirildi.
 
HOCALI’DA İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ
Daha sonra Konferansa konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Namık Musalı, Hocalı katliamı ile ilgili bir sunum yaptı. Hocalı’da insanlık suçunun işlendiğini vurgulayan Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Namık Musalı, Ermenilerin organize olmuş bir şekilde ağır silah ve zırhlı araçlarla Hocalı'ya saldırdığını belirtti.

ERMENİ KUVVETLERİ 613 KİŞİYİ KATLETTİ
Musalı, Hocalı kasabasının stratejik önem taşıdığını söyledi.  Ermenilerin 1991 yılı sonlarında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ablukaya aldıkları, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için harekete geçtiğini belirten Doç. Dr. Namık Musalı; “Ermeni kuvvetleri 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede Rusların desteğiyle Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dâhil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti. Bu savaş olmaktan öte bir soykırım olarak tarih kitaplarında yerini aldı. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun işkenceye maruz kaldığı tespit edildi” dedi.

“Hocalı Katliamı” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Namık Musalı ‘ya konuşmasının ardından Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın tarafından hediye takdim edildi.
 
‘HOCALI KATLİAMI’ YAKIN TARİHİMİZİN EN BÜYÜK VAHŞETİ
Daha sonra konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın; Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında Ermeni kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve 613 kişinin şehit edilmesinin yakın tarihin en büyük vahşetlerinden biri olduğunu söyledi.  
Dalgın, 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleştirilen “Hocalı Katliamı”nın 26. yıldönümünde, kardeşimiz Azerbaycan Cumhuriyeti halkının acılarını paylaşıyoruz. Bu insanlık dışı katliamda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
 
Rektör Dalgından sonra konuşan Sinop Valisi Hasan İpek ise Sinop Üniversitesi tarafından düzenlenen “Hocalı Katliamı” konulu konferans dolayısı ile Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’a teşekkür etti.
 
BİRLİK VE BERABERLİK RUHU İLE HAREKET ETMELİYİZ
Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında Ermeni kuvvetlerince gerçekleştirilen ‘Hocalı Katliamı’nın yakın tarihin en büyük vahşetlerden biri olduğunu vurgulayan İpek; “Birlik ve beraberlik ruhu ile hareket edersek bundan sonra böyle katliamların yaşanmasının önüne geçmiş oluruz” dedi. 

“Hocalı Katliamı” konulu konferansın sonunda protokol üyeleri ve katılımcılar Sinop Üniversitesi tarafından açılan Hocalı Katliamının anlatıldığı resim sergisini gezdi.

 Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen “Hocalı Katliamı” konulu konferansa;  Sinop Valisi Hasan İpek, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın,  İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Halil Altıntaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Turan, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Vafa Savaşkan, Akademik-İdari kadro ve öğrenciler katıldı.
Editör: Vitrin Haber