İstanbul’dan gönüllü olarak Vali Hasan İpek’in daveti üzerine Sinop’a gelen 28 kişilik GEA Arama Kurtarma Ekoloji Grubu, 28-31 Ekim 2016 tarihleri arasında “Depremle birlikte yaşam eğitimleri ve yalnız oyuncaklara yeni arkadaşlar” kampanyası kapsamında eğitim çalışması gerçekleştiriyor.

Eğitim çalışmalarının ilki dün Sultan Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kendilerinin arama kurtarma ekibi olduklarını belirten GEA Arama Kurtarma Grubu Koordinatörü Umut Dinçşahin yaptığı konuşmada, dünyanın herhangi bir yerinde bir afet yaşandığında gönüllü olarak o bölgeye gittikelrini söyledi. Afet bölgesinde enkaz altına kalan veya kaybolan insanları kurtarmaya çalıştıklarını anlatan Dinçşahin, özellikle depremler konusunda 25 yıldır bu alanda gönüllü olarak çalıştıklarını hatırlattı. 
 
VALİNİZ BİZİM İÇİN KAHRAMAN BİRİSİ
Hazırlanan slayt gösterisi eşliğinde yapılan kurtarma çalışmalarını protokol ve öğrenciler ile paylaşan Dinçşahin sözlerini şöyle sürdürdü; "Sadece bir kurtarma görevi yapmıyoruz, aynı zamanda ay yıldızlı bayrağımızı taşıyarak ülkemizi temsil ediyoruz. Ekibimizin adı olan GEA aslında toprak ana anlamına gelmektedir. Valimiz Hasan Bey ile tanışmamız aslında çok eskiye dayanıyor. Sizin valiniz sadece bir vali değil, benim için kahraman birisi. Biz bu çalışmalarımızı yaparken o zaman Hasan Bey Afet İşlerinin başındaydı, o zamandan tanışıyoruz.  Her zaman devletin, milletin hizmetinde olan, bizim gibi gönüllü arama kurtarma yapanlara destek veren bir büyüğümüzdür. O yüzden bir ağabey bir baba olarak görün. Biz bu çalışmaları yaparken o zaman Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile bizim ilişkilenmemizi, bütün dünyada türkün nasıl çalıştığını anlatmamızı sağlayan, destek veren, Haiti’deyken bizi telefonla arayarak çalışmalarımız hakkında bilgiler alıyordu, halende aynı şekilde irtibatımız devam ediyor. Dünyada bir yerde herhangi bir şey olursa devletimizle birlikte giderek bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

HEPİMİZ BİRER GÖNÜLLÜYÜZ
Bugün burada gerçekleştirdiğimiz 58. Kampanyamız. Bu kampanyamızın amacı burada kimsesiz birilerine oyuncak hediye etmek değil, çünkü hiçbir çocuk hiçbir şeye sahip değildir. Hepimiz küçükken torbanın içine kum doldurarak olsun, tahtadan olsun oyuncaklar yaptık. Fakir yada kimsesiz bir çocuk yoktur. Biz bunu sadece bir paylaşım kampanyası olarak görüyoruz. Ekibimiz arama kurtarma işleri yaparken aynı zamanda gönüllü olarak bu kampanyaları da yapıyor. 29 Ekim nedeni ile de Sinop’a gelelim dedik. Biraz egoistçe olabilir ama sayın valimizi de çok özlemiştik o yüzden Sinop’a gelelim dedik. Her zaman bir çok ilde değerli büyüklerimiz ile bu tür çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Burada bulunan ekip arkadaşlarımızda bu işi gönüllü olarak yapıyorlar. Herkes buraya kendi biletlerini, kendi masraflarını karşılayarak geldi. Bu işi birbirimizi sevdiğimiz için, kardeşlik için yapıyoruz" 

KAÇMAK YADA DONA KALMAK SİZİ ÖLDÜREBİLİR
Deprem anında kaçmak yada dona kalmanın bina yıkılmasa bile can kaybına neden olabileceğiinn altını çizen GEA Arama Kurtarma Grubu Koordinatörü Umut Dinçşahin, "Bu yüzden gittiğimiz her yerde depremde bir kişi nasıl kurtuluyor bunları anlatmak istedik. Bu bilgiyi paylaşmak bizim için çok önemli bir şey.

Depreme her an hazırlıklı olmak için çocuklara tavsiyelerde bulunan Dinçşahin; “Yatağınızın yanına fener,düdük,ayakkabı, düdük ve su koymaları gerektiğini söyledi. Deprem anında kaçmak yerine cenin pozisyonunda konum alınması gerektiğini, deprem sonrasında ise mutlaka basılan yeril görülmesi için fener, ayakları herhangi bir şekilde kesilmemesi için ayakkabı, içmek için su ve nerede olduğumuzu belirtmemiz için düdük mutlaka bulundurmamız gereken malzemeler arasında yer almaktadır” dedi.      
Hazırlanan afet çantasını Vali Hasan İpek’e hediye eden Dinçşahin daha sonra protokol üyeleri ve çalışma arkadaşları ile birlikte çocuklara hediye dağıttılar. Program toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

GEA Arama Kurtarma Ekoloji Grubu üyeleri öğrencileri depremde ne yapmaları nasıl davranmaları konusunda bilgiler verdi ve Sinop ile birlikte Türkiye genelinde 58'e ulaşan kampanya kapsamında çocuklara çeşitli hediyeler verildi.  

Programa Vali Hasan İpek ve eşi Gülten İpek, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ümit Ünal, Sultan Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ramazan Alptekin ile okul personeli ve öğrenciler katıldı.
Editör: Vitrin Haber