Sinop Belediyesi ve Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği işbirliği ile geleneksel helesa gecesi etkinliği düzenlenecek.

Sinop’ta yıllardır bir gelenek olarak devam eden Helesa etkinliği bu yılda Sinop Belediyesi ve Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek. Bu yıl 16.’sı düzenlenecek olan helesa gecesinde toplanacak paralar yoksul ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. 12 Temmuz Cumartesi gecesi saat 21:30’da düzenlenecek olan  “helesa gecesi”ne tüm Sinopluları davet ettiklerini belirten belediye yetkilileri, vatandaşları bu geleneğe sahip çıkmaya çağırdı.

Yıllar önce Karadeniz’de büyük dalgalar nedeniyle, o yılların tek doğal limanı Sinop limanına sığınan ve yüksek dalgaların uzun süre durmaması nedeni ile limanda günlerce kalmak zorunda olan gemilerin yiyecekleri(kumanyalar) biter o yıllarda Sinop’un nüfusu çok az ve fırınlardaki ekmek ve bakkallarda ki yiyecek aynı oranda sınırlıdır. çaresiz kalan gemiciler, bir sandalı fenerlerle ışıklandırıp, süsleyip omuzlarına alarak şehir içi mahallelere gelirler. Maniler söyleyip, halktan yiyecek toplarlar.

Mani aralarında “helesa yelesa, heyamola, yusa hop” diye koro halinde tekrarlar yaparlar. Sinoplularca çok beğenilen bu maniler hiç değiştirilmeden ramazan aylarında geceleri söyleyerek, para ve bahşişler toplanıp yıllarca sürdürülür ve toplantılar “helesa” adını alır. Bu gelenek hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşır. Amaçlarından bir tanesi de örf, adet ve gelenekleri yaşatmak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak olan Sinop hemşehrilik ve dostluk derneğinin bu güzel geleneği yaşatmak, kalıcılığını sağlamak ve gençlere taşımak için Sinop belediyesi ile birlikte, her yıl ramazan ayında “helesa gecesi” düzenlediğini hatırlatan yetkililer, Tersane mevkiinden start alacak olan helesa gecesine tüm Sinoplu ve sinop dostlarını davet ettiler.
Editör: Vitrin Haber