Esin, Gerze ilçe Tarım Müdürlüğünü ziyaret ederek, Gerze’nin sembolü olan Hacı kadı Tavuğu’nu yerinde inceledi. Konu ile ilgili Esin’e Gerze Kaymakamı Metin Kubilay ve İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz detaylı bilgi sundu.
Kaymakam Kubilay, Nesli bitmekte olan hacı kadı horoz ve tavuğunun neslini korumak amacıyla başlattıkları çalışmanın temelini attıkları dönemde Gerze genelinde sadece 3 tane hacı kadı tavuğu olduğunu belirterek, bu konuyla ilgili Sosyal Yardımlaşma Vakfının Desteğiyle bir proje geliştirdiklerini kaydetti.
Kubilay, “İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde 16.244 Bin TL bir harcama yaparak kuluçka makinesi aldık ve bu neslin korunabilmesi, yok olmaması adına çalışmalara başladık, yapılan sıkı takip ve çalışmalar sonucunda üretilen ırkların damızlık ve genetik özelliklerini kaybetmemesine özen gösterilerek bütün çalışmaları yaptık. Bütün bu çalışmaları yaparken benim tek bir düşüncem vardı, oda ilçemizin daha iyi bir şekilde tanıtılmasına katkı sağlamak ve ilçenin ekonomisine katkı sağlamaktı” dedi. 
Esin ise,  “ Nesli tükenmekte olan hacı kadı horoz ve tavuğunun neslini koruma altına aldığınız için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum.  Hacı kadı tavuk ve horozu gerek ibik yapısı gerekse de boynundaki beyaz küpe ile ilgi uyandırıyor. Görünüş olarak, ötüş olarak da gerçekten çok hoş ve dikkat çekici olan bu neslin daha iyi şekilde incelenerek başka neler yapılabileceği konusunda konuyu fabrika yönetim kuruluna ileteceğim. Hacı kadı tavuğunun tanıtım ve geliştirilmesi noktasında gerek maddi gerekse de manevi desteklerimizi esirgemeyeceğiz ”dedi.
İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz ise, “Hacı kadı tavuğunun neslini koruyabilmek ve daha iyi tanıta bilmek için bütün imkanları kullanıyoruz. Hacı kadı tavuğu ile ilgili farklı söylemler geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlar tamamen spekülatif sözlerdir. Hacı kadı tavuğu’ nun İsrail Kökenli olduğu söylenmiş. Bu tamamen asılsızdır. Hacı kadı tavuğu veya horozu Gerze’ye aittir” dedi.

Editör: Vitrin Haber