Yıllardır Almanya'da gurbetçilere fahri danışmanlık yapan Sinoplu gurbetçi Şaban Turhal, gurbetçiler için yurtdışı seçim bölgesi uygulamasına geçilmesi önerisinde bulundu.

Yaklaşık 15 yıldır, gurbetçi vatandaşların başta emeklilik olmak üzere sorun yaşadıkları tüm resmi iş ve işlemlerinde her iki ülke arasında bedelsiz danışmanlık görevini sürdüren Şaban Turhal, gurbetçilerin sorunlarının yurtdışı seçim bölgesi uygulaması ile azaltılabileceğini savundu.

Turhal, uygulama ile gurbetçilerin yaşadığı ülkelerden Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) milletvekili göndermek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyanın bir çok noktasında etkili bir lobisinin oluşacağını dile getirdi. 

Şaban Turhal, "T.C. Anayasası’nın ‘Temel haklar ve ödevler’ kısmında yer alan 62. maddesini hatırlatmak istiyorum. Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğini, çocuklarının eğitimini, kültürel ihtiyaçlarını ve sosyal güvenliklerini sağlanması, anavatanla bağlarını korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gerekli tedbirleri alır’ demektedir. 5256 sayılı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü kanununun 3. maddesinin J fıkrasında, kurumun görevleri içinde; 'Yurt dışında yaşayan ve/veya çalışan Türk ailelerinin sorunlarını araştırmak ve çözüm önerileri geliştirmek' hükmü yer almaktadır.

Anayasada ve yasalarda konuyla ilgili söz konusu hükümlerin gereğinin yerine getirilmesi hususu bir yana, yurtdışında çalışmak ya da yaşamak zorunda kalan Türk ailelerinin, bulunduğu ülkelerde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldıkları, çoğu zaman bu sorunların üstesinden gelemedikleri ve bazı sorunların zaman geçtikçe ağırlaştığı bilinmektedir. Yaşanan sorunların giderilebilmesine zemin oluşturabilecek ölçüde kapsamlı ve güvenilir verilerin sağlanabilmesi gerekmektedir.

Avrupa'daki Türk seçmenin kendi milletvekillerini seçmelerine imkan tanınmasını istiyoruz ki, Bayburt ilimiz de 54 bin seçmen ile bir vekil çıkarıyor. Daha da önemlisi Avrupa’dan giden oylar haksız yere Türkiye’miz de illerin kaderini belirlemesinin rasyonel olmadığına inanıyorum.

Yaşamadığımız görmediğimiz iller yurtdışından verilen oylarla tercihlerin değişmesinin de haksızlık olduğuna inanıyorum. Bu konudan dolayı bile yurtdışı seçim bölgesi olmasına yeter de artar bile.

3,5 MİLYON GURBETÇİ 70 VEKİL ÇIKARTIR

Yurtdışı seçmen sayısı 3.5 milyon, bu demektir ki yurtdışı için 70 vekil eder. Bu hak tanınmadan bizim haklarımız ve isteklerimiz hep arka plana atılır ve döviz makinesinden başka hiç bir değerimiz olmaz.

Yaklaşık 55 yıl önce Avrupa'ya göç eden Türkler olarak Türkiye'deki seçimler için ancak geçen seçimlerden itibaren oy verme hakkına kavuştuk, lakin seçilme hakkı da verilecekti ve verilmedi. Yeni başkanlık sistemine geçerken milletvekili sayısı 600'e çıkarılınca haklı olarak tepki çekmişti.

Neden bu sayı arttı diye bir soruyla karşılaşınca, cevap olarak yurtdışında yaşayan Türklere 50 milletvekili kontenjan dendi, öylece kaldı. Şimdi biz yurtdışında yaşayan Türkler bu hakkımızı istiyoruz. Son olarak şu konuya değinmek istiyorum. Mavi kartlılar da yurtdışı seçim bölgesin de oy kullanma ve seçilme hakkı verilsin. Altı buçuk milyon Türk yurtdışında yaşıyor, bu vatandaşlarımız için yurtdışı Türkler ve Akraba Bakanlığı düşünülmeli. Hatta mavi kartlılar da yurtdışı seçim bölgesin de oy kullanma ve seçilme hakkı verilsin" dedi.

Editör: Vitrin Haber