Gurbetçilerin fahri danışmanı Sinoplu aktivist Şaban Turhal'ın, Almanya’da meslek eğitimi alarak diploma almaya hak kazanan Türk gençlerinin, Türkiye’de ortaokul mezunu kabul edilmesinin gurbetçi gençler açısından hak kayıplarına neden olduğuna dair Vitrinhaber'e yaptığı açıklama ardından, konu meclise taşındı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, gurbetçi gençlerin denklik sorunuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Karaduman, Almanya’da meslek eğitimlerini başarıyla tamamlayan gençlere Türkiye’de neden denklik verilmediğini sordu.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından verilen soru önergesinde, “Almanya’da herhangi bir meslek eğitimini başarı ile tamamlayarak diploma almaya hak kazanmış olan meslek mezunu gençlerimizin diplomalarına Türkiye’de denklik verilmemektedir. Söz konusu eğitim, mahiyeti ve süresi itibari ile lise düzeyine denk gelmesine rağmen mezunlarına Türkiye’de ‘ortaokul mezunu’ hakları tanınmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gurbetçilerin fahri danışmanı Sinoplu aktivist Şaban Turhal, Vitrinhaber aracılığı ile Milletvekili Abdulkadir Karaduman'a teşekkür etti.

HAK KAYIPLARINA YOL AÇIYOR

Turhal: " Almanya’da 360’tan farklı branşta 2 ila 3 buçuk yıl arasında meslek eğitimi almış, bu eğitimi başarı ile bitirerek diploma almaya hak kazanmış olan Türk gençlerini mevcut durumda Türkiye’de 'ortaokul mezunu' kabul ediliyor. Bu kabul, Almanya’daki gençlerimiz açısından birtakım hak kayıpları ile sonuçlanmaktadır. Hem eğitim alınan süre, hem edinilen tecrübe hem de liyakat unsurlarının mevcudiyeti açısından Almanya eğitim sistemi içerisinde edinilen meslek eğitimi diplomasının Türkiye’de geçerliliğinin henüz sağlanamamış olması Türk gençleri için çeşitli mağduriyetler oluşturmaktadır" dedi.

Editör: Vitrin Haber