Sinop Gençlik hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Mekke’nin fethinin 1386, yıldönümü dolayısıyla bir program düzenlendi. 

Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen programa Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti 25. Dönem Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak, Vali Yardımcısı Kaya Çelik, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, AK Parti İl Başkanı Ali Çöpçü, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Altınkök, İl Müftüsü Mustafa Erkan, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş,  çeşitli kurum amirleri, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Mekke’nin şehitlerin kalbi olduğunu söyledi. Maviş; “Bu akşam Mekke’nin fethini kutlamak üzere tertiplenmiş bir programda beraberiz. Bende bu vesile ile birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Mekke şehitlerin kalbidir. Dolayısıyla bu akşam şehitlerin kalbini birlikte anmış olacağız. Mekke’nin fethi dünyada yaşanan fetih ve devrimlerden çok farklı. Mekke’nin fethi aslında dünyada bir ahlak devriminin nasıl olacağını, ahlakla bir şehrin nasıl fethedilebileceğini bize en iyi gösteren örneklerden bir tanesi. Dolayısıyla Mekke’yi fetheden 10 bin kişilik ordunun elindeki silahlar değil, bizim için de en güzel örnek olan Rasulü Ekrem efendimizin ahlakıdır. Bu itibarla Mekke’nin fethinden alınabilecek en önemli ders ahlak dersidir. Bu akşam inşallah hep birlikte burada okunacak kuran tilavetlerinde, değerli hocamızın Mekke’nin fethi ile alakalı bizlere anlatacağı bilgilerle bu kutlu fetih ile ilgili önemli dersler alacağız. Bu vesile ile bu anlamlı geceyi tertipleyen değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Hepsinin emeklerine sağlık. Siz değerli katılımcılara da teşrifleriniz için ayrıca teşekkür ediyorum. Geceniz mübarek olsun” dedi. 
MEKKE’NİN FETHİ İSLAM TARİHİNİN EN ÖNEMLİ HADİSELERİNDEN BİRİ
Programa konuşmacı olarak katılan Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak, Mekke’nin Fethi’nin İslam tarihindeki en önemli hadiselerden biri olduğunu belirtti. Tarihi bilginin bugünkü kazanımlarımızla ve kayıplarımızla doğrudan ilgili olan bilgi olduğunu ifade eden Barlak; “Konuya bu bağlamda baktığımız zaman, İslam tarihindeki ilk atılım ve ilk siyasi bütünleşme olan Mekke’nin fethini hakikaten kavramak ve hakkıyla idrak etmek gerekiyor” dedi. Konuşmasında Mekke’nin fethi öncesi ve sonrası ile alakalı yaşanan tarihsel süreci anlatan Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak, fethin dini ve siyasal boyutları hakkında da önemli bilgiler aktardı. Mekke’nin fethinden alınması gereken önemli dersler olduğunun altını çizen Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak, fetihle birlikte İslam dininin merhametinin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirtti. Barlak; “İslam kelimesinin anlamı Allah’ın dinine girmek ve barışa girmektir. İşte bunu yapan ilk kişi Hz. Peygamberimizdir. Mekke’ye girerken barış ile giriyor. Kendisinin işkence ile zorbalıkla kovulduğu şehre girerken merhametle, dostlukla giriyor. Bakın bu fetihte ölen sayısı müşrik ve Müslüman olarak 15i geçmiyor. 11. Yüzyılda gerçekleşen 1. Haçlı Seferinde öldürülen insan sayısı ki bunların çoğu Müslümandır. Burada sayı 10 binleri bulmuştur. Bazı tarihçiler bu sayısı 70 bin olarak ifade eder. İşte Müslüman fethi ile gayrimüslim fethi arasındaki fark budur. Hatta haçlı savaşına katılanlardan bazıları şöyle ifade eder; Kudüs sokaklarında kandan yürüyemiyorduk. Kanlar bileklerimize kadar çıkıyordu. İşte rahmet peygamberi bu şekilde insanları kuşatmış, bu şekilde onlara merhametini göstermişti. Bu hareketten sonra peygamberimizin siyasi dehası bir kez daha kendisini göstermiş oluyordu.  Çünkü artık Mekke ile Medine bütünleşmiş ve çok kısa bir süre içinde Arabistan yarım adasının tamamı Müslümanların sancağı altına girmişti. Artık Arabistan yarımadasının tamamı ve Mekke tevhit dininin merkeziydi. Tıpkı Hz. İbrahim Aleyhissalatü Vesselam döneminde Kabe’nin inşa edildiği günlerdeki misyonu gibi. Allah hepimizi fethin şuuruna erenlerden eylesin” diye konuştu. 
Katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile izlenen sunum ardından program, Sultanahmet Camisi İmam Hatibi İshak Aslan, Laleli Camisi İmam Hatibi Emrullah Akbaş, Sultanahmet Camisi Müezzini İbrahim Altuntaş ve Fenerbahçe Camisi Müezzini Numan Akbaş tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve ilahilerle devam etti. Yoğun katılımla gerçekleşen program sonrasında bir konuşma yapan Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, bu anlamlı geceyi tertipleyen kurum yetkililerine teşekkür etti. Program sonunda Vali Çetinkaya ve protokol üyeleri Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak ile geceye katkı sağlayanlara kotra hediye etti. 
Editör: Vitrin Haber