Türkiye’deki kent konseyleri gençlik meclisleri 2. Ulusal gençlik Meclisleri toplantısını Sinop Gençlik meclisi ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Mezitli Gençlik Meclisi, Sinop Gençlik Meclisi, Kocaeli Gençlik Meclisi, Gemlik Gençlik Meclisi, Başkent Ankara Gençlik Meclisi, İzmit Gençlik Meclisi, Yalova Gençlik Meclisi, Maltepe Gençlik Meclisi, Esenyurt Gençlik Meclisi temsilcilerinin katılımıyla 1-2 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Ulusal gençlik Meclisleri toplantısında katılımcılar, kendi yerellerinde gerçekleştirdiği proje, politika ve faaliyetleri aktararak deneyim paylaşımı gerçekleştirdi.

Sabahattin Ali Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda gençlik meclislerinin bu günü ve yarınını tartışan gençler, gelecek projeksiyonun oluşturulması konusunda fikir alışverişinde bulundu.

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE MEVCUT TOPLUMSAL YAPININ GENÇLİK PERSPEKTİFİNDE ELE ALINMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ

Toplantıda yapılan görüşmeler neticesinde bir sonuç bildirgesi hazırlayan gençlik meclisi temsilcileri, öncelikli olarak dünyada ve Türkiye’de mevcut toplumsal yapının gençlik perspektifinde ele alınması gerektiğini belirtti. Bildirgede şu ifadelere yer verildi; “Bizler Türkiye gençlik meclisleri olarak Dünyada ve Türkiye’de mevcut toplumsal yapının gençlik perspektifinde ele alınması gerekliliği konusunda hemfikiriz. 2022 yılı “Avrupa Gençlik Yılı” Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da “Gençlik ve Katılım Yılı” olarak ilan edilmiştir. Katılımcı demokrasinin inşası ve katılım araçlarının geliştirilmesi için biz gençlik meclisleri olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi bildiriyoruz. Biz gençler yarının inşasını sağlamak için bu günden sürece dahil olmak ve toplumsal ilerleyişe katkı sağlamanın bir görev olduğunu düşünüyoruz.

TÜRKİYE’NİN HUZUR VE BARIŞI İÇİN GENÇLİK MECLİSLERİ OLARAK POLİTİKA ÜRETMEKTEYİZ

Türkiye’deki mevcut kutuplaşma atmosferinden sıyrılmamız ve siyasi görüş, dil, din, ırk ayırt etmeksizin Türkiye’nin huzur ve barışına gençlik meclisleri olarak politika üretmekteyiz. Bu politikalarda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında tüm faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz. Türkiye’deki tüm gençlerin yaşamına dokunarak güçlenmesini sağlayacak politika önerileri ile yerel idarelerde genç yaklaşımın gerçekleşmesine ön ayak olacağız. Bu bağlamda ilk etapta biz gençlik meclisleri olarak, kent konseyleri gençlik meclislerinin felsefesini ve katılım araçlarına yönelik kurumsal kapasitemizi geliştireceğiz. Gençlik meclisleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla ortak iletişim kanallarının aktif kullanılmasını sağlayacağız.

Gençlik meclislerinin katılımcı demokrasinin inşasında yerelin güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerinde yerel idarenin ve merkezi idarenin sürece dahil olmasını sağlayacak politikalara yönelmemiz gerektiğinin farkındayız ve bu amaçla 15-30 yaş aralığındaki tüm gençlerin kente erişimini sağlanması ve katılımcılığın yaygınlaştırılması gerekmektedir. Gençlerin yerelde güçlendirilmesi için kent konseylerinin yereldeki faaliyetlerde aktifleştirilmesi ve 5393 sayılı belediye kanununda yer aldığı biçimiyle işletilmesi gerekmektedir. Kent konseyleri gençlik meclisi siyaset üstü bir mekanizmanın işletilmesi, gençlik meclisinin olmadığı yerellerde teşvik edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz”

Toplantının ikinci gününde Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ile birlikte belediye su arıtma tesisi, çöpten elektrik üretim tesisi ve çalışmaları devam eden katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesisini gezen gençlik meclisi temsilcileri tesisler hakkında bilgi aldı.

Daha sonra gençlik meclisi temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya gelen Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Gençlik Meclisi ile birlikte organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek katılımcılara teşekkür etti.

Editör: Vitrin Haber