Osmanlı döneminde çay, kahve içilerek gazete, dergi ve kitap okunan kıraathaneleri yeniden eski hüviyetine kavuşturmak isteyen Gençlik ve Spor Bakanlığı, ''Kıraathaneler Aslına Dönüyor'' projesini hayata geçirdi. Gençlik merkezlerinin öncülüğünde gerçekleştirilecek bu proje ile kahvehanelerde vakit geçiren gençler başta olmak üzere vatandaşların çay, kahve eşliğinde kitap okuması sağlanacak. Proje kapsamında Bayburt, Ankara, Kırıkkale, Aydın, Balıkesir, Tokat, Niğde, Hatay, Yalova, Düzce, Sinop, Zonguldak, İzmir Gençlik Merkezleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar büyük ilgi gördü. Proje kapsamında Aydın’da ilk ve tek kadınlar kıraathanesi olan Çörek Otu Kıraathanesi'nde gerçekleştirilen etkinliğe ise ilgi büyük oldu.

81 ilde gençlik merkezleri tarafından gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında 1 Nisan Cuma günü Erzincan, 4 Nisan Pazartesi günü Erzincan, 5 Nisan Salı günü Eskişehir, 6 Nisan Çarşamba günü İzmir (Buca), 7 Nisan Perşembe günü Şanlıurfa, 8 Nisan Cuma günü Erzincan ve Şanlıurfa (Suruç), 11 Nisan Pazartesi günü Eskişehir, 13 Nisan Çarşamba günü İzmir ve Şanlıurfa, 15 Nisan Cuma günü Erzincan, 16 Nisan Cumartesi günü Eskişehir ve Bitlis, 17 Nisan Pazar günü Bursa (Osmangazi), 19 Nisan Salı günü Siirt, 20 Nisan Çarşamba günü İzmir, 21 Nisan Perşembe günü Şanlıurfa, 22 Nisan Cuma günü Eskişehir ve Erzincan'da bulunan çeşitli kıraathanelerde okuma programları düzenlenecek. 

GENÇLER KİTAP KAFE’DE BULUŞUYOR
Gençlerin kitap okuma alışkanlığını geliştirmeyi hedefleyen projelerden bir diğeri de “Gençliğin Buluşma Yeri Kitap Kafe” projesi. Bu proje ile de 14-29 yaş arası gençlerin gençlik merkezlerinde oluşturulacak modern kıraathanelerde kitap okuyarak zaman geçirmesi amaçlanıyor. Okuldan çıktıktan sonra Kitap Kafe'ye gelerek ücretsiz çay ve kahve ikramları eşliğinde kitap okuyan gençler, her ay bir yazarın katılım sağlayacağı imza günü ve söyleşide bir araya gelecekler. İlk aşamada bin öğrencinin bu projeden yararlanması amaçlanıyor. 
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine gençler sayesinde ulaşacağına dikkat çekerek, "Biz daima onların yanında koruyucu ve destekçi olacağız. Gençlerimiz için devletimiz ve hükümetimizin her türlü imkanını kullanıyoruz" dedi.

Gençlere seslenen Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin yakın bir zaman öncesine kadar nasıl sorunlarla karşılaştığını, hangi suni gündemlerle yıllarını boşa harcadığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Çünkü sizler iletişim çağının belki de en şaşalı dönemlerinde yaşayan bireylersiniz. Hem böylesine bir dönemde yaşamak, hem de ülkemizin tarihine dair dönüm noktası sayılabilecek bir zaman aralığında hayatınızı sürdürmek sizleri her açıdan şanslı kılıyor. Bugünün gençleri olarak siz adeta bir yıldız gibi parlayan ve her geçen gün daha da yükselen Türkiye'nin bu güzel yolculuğunun en önemli şahitlerisiniz. Sizlerden ricam; bu şahitliğinizde milletine sevdalı, hür düşünebilen, milli ve manevi değerlerine bağlı bireyler olarak yolunuza devam etmeniz. Cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini her zaman size verilen bir emanet gibi düşünün ve bu emaneti korumak için canla başla çalışın. Az önce sizlere bahsettiğim gibi iletişim çağında yeni bir dünyada yaşayan bireyleriz. Telefonlarımızda, tabletlerimizde, bilgisayarlarımızda tek bir tıkla yepyeni dünyaların açıldığı bir dönemin yolcularıyız. Bu süreci iyi değerlendirmek, dünya gençliği ile aynı doğrultuda bir öngörüye ulaşıp, bu zeminde hareket etmek de, bayrak şuurunu, vatan, millet, devlet şuurunu kaybedecek bir çizgiye gelmek de elimizde. Gençlerimize her türlü imkanı sağlamak için çalışıyoruz, projeler üretiyoruz. Gençlerimiz ne kadar güçlü ve donanımlı olursa, ülkemiz de o derece güçlü ve donanımlı olur." 

İHA
 
Editör: Vitrin Haber