Daha önceden 1. cilt ve 2. cilt olarak yayınladığı “Geçmişin Fotoğraflarıyla Sinop Tarihi” kitabını birleştirerek tek cilt haline getirdiklerini belirten Emekli öğretmen ve Kent Tarihi Araştırmacısı Zeynel Zeki Özcanoğlu, 1900 – 1960 yılları arasındaki yaklaşık 850 adet fotoğrafın olduğu kitap ile Sinoplulara güzel bir hizmet vermeye çalıştığını söyledi.  

SİNOP’UN 1900-1960 YILLARI FOTOĞRAFLARI VAR 
Kitabın hazırlanmasında Sinop Belediyenin sponsor olduğunu belirten Özcanoğlu; “Bizim Sinop Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneğimizin de büyük bir katkısı oldu. Bu sayede güzel bir kitabımız oldu. Kitabımızda 1900 yılı ile 1960 yılları arası görsel fotoğraflar, bayram tören fotoğrafları, öğretmen öğrenci fotoğrafları bulunuyor” dedi.   

FOTOĞRAFLAR 3 BİN FOTOĞRAF ARASINDAN SEÇİLDİ
Fotoğrafların hepsinin kendi koleksiyonu olduğunu söyleyen Özcanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Kendi evimde yaklaşım 3 bine yakın fotoğraflardan seçtiğim 800 – 850 adet fotoğrafı bu kitabımızda kullandık. Her bir fotoğraf konusu üzerine yazı yazılabilecek özellikte. Deniz şenliklerini, at yarışlarını, havaalanının geçmişini buradan çıkartabilirsiniz. Cumhuriyetin 10’uncu yılını kutlamak üzere Rusya’dan uçaklar geliyor. Sinop’ta şimdiki havaalanında iniyorlar ikmal yapıp Ankara’ya hareket ediyorlar. Bunun fotoğrafları da kitabımızda var. Sonra Türk uçakları Rusya’ya iade-i ziyarete gidiyorlar. Eskişehir’den kalkan uçaklar yine Sinop havaalanına inip orada ikmal yaparak Rusya’ya hareket ediyor, bu fotoğraflarda yine mevcut kitapta. 
At yarışları mesela Sinop’ta kaybolmuş bir etkinlik. At yarışları ile ilgili yine birkaç fotoğrafa kitapta yer verdik. 1925 ile 1930’lu yıllarda etkinlikler zayıflıyor. Ama o yıllarda Sinop merkez olarak kullanılıyor. Kastamonu, Çorum, Samsun’dan atlar Sinop’a geliyor. Şimdiki öğretmen okulunun karşısındaki sağlık ocağının olduğu yerde bulunan aygır deposunun olduğu yere getirilirdi. At yarışları Sülük Gölünde yapılırdı ve meşhurdu.
Bu koleksiyonu yaparken beden eğitimi öğretmenliği yaparken Sinop’ta bayramlar törenleri nerde olmuş? Nasıl olmuştan yola çıktık ve fotoğraf arşivim genişledi. Bayram törenleri oldu, sosyal etkinlikler oldu, manzara fotoğrafları geldi”. 

Zeynel Zeki Özcanoğlu Fotoğrafları kendi toplayarak, İstanbul’dan müzayededen aldığını belirtti. 

FOTOĞRAFLARI İSTANBULDA MÜZAYEDELERDEN ALDIM 
Fotoğrafların İstanbul’da yaklaşık 45 müzayede de günlük ve saatli olarak satışa sunulduğunu belirten Özcanoğlu; “Bu müzayedelere katılarak fotoğraflardan alıyorum. Bir fotoğrafa 550 TL verdim. 700-800 hatta 1000 TL’ye satılan fotoğraflar var halihazırda. Ben daha önceden aldığım için ucuza almıştım. Şimdi meraklısı çoğaldı. Benim gibi toplayanlar bilmiyorum ama mutlaka var ki alıyorlar. Sinop’a göre eski Ankara, İstanbul, İzmir fotoğrafları daha pahalı ve kıymetli. Eskisini yakalarsan daha bir kıymetli oluyor”.    
Zeynel Zeki Özcanoğlu, Belediye Başkanı Barış Ayhan’ı ziyaret ederek desteklerinden dolayı teşekkür etti ve Sinop Belediyesi Kültür Yayınları ve Sinop Tarihi ve Kültür Araştırmaları Derneği desteği ile hazırlanan “Geçmişin Fotoğraflarıyla Sinop Tarihi” kitabını Başkanı Ayhan’a imzalayarak hediye etti.
Belediye Başkanı Barış Ayhan;  Mavisiyle, yeşiliyle, altın rengi plajları ve muhteşem doğasıyla dikkatleri üzerine çeken, tarih boyunca da birçok uygarlığa ev sahipliği yapan şehrimizin tarihi bilgi, belge ve fotoğraflarının yer aldığı, arşiv niteliği taşıyacak bu güzide eseri Sinop Kent Tarihi Araştırmacısı Zeynel Zeki Özcanoğlu ile birlikte sizlerle buluşturmaktan onur duyuyorum” dedi.

“Geçmişin Fotoğrafları ile Sinop Tarihi” kültür yayını değerli büyüklerimizin hatıralarına ışık tutacak, yarının mimarı gençlere örnek teşkil edeceğini söyleyen Başkan Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü; “Arşiv araştırmalarını ve derlemelerini emekli öğretmen, Sinop Kent Tarihi Araştırmacısı Zeynel Zeki Özcanoğlu’nun yaptığı bu eserin vizyonunu yıllar öncesinden eğitim, kültür ve turizm üzerine kurmuş şehrimizin tanıtımına katkısının büyük olacağına inancım sonsuzdur.
Kitabın hazırlanmasında, basım ve yayınında başta Zeynel Zeki Özcanoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum”.   

Editör: Vitrin Haber