Samsun Sheraton Otel'de gerçekleştirilen programa; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Basın Yayın ve Enformasyon Samsun İl Müdür Vekili Mücahit Taşkın, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada, Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, Haber57 Gazetesi Sahibi Osman Aksu, Sabah Gazetesi Muhabiri ve Ajanssinop Sahibi Deniz Özen ile Sinop, Samsun, Çorum, Amasya illerinde görev yapan yaklaşık 80 gazeteci katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdür Vekili Mücahit Taşkın, toplantıya katılan medya mensuplarına teşekkür etti. 

BU İNSANİ BİR OLAY DEĞİL
Yaptığı konuşmada Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik tavrına sert bir dille tepki gösteren Kılıç, Hollanda’nın gösterdiği tutumun ve Yahudi belediye başkanının tavrının 2. Dünya Savaşı zamanlarında bile uygulanmadığını söyledi.

Bakan Kılıç, “Cumartesi akşamı Hollanda’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza karşı gösterilen tutum, hiçbir diplomatik usul ile açıklamaz bir tutumdur. Maalesef, kendi konsolosluğumuz ya da başkonsolosluğumuz olan yere gitmesi engellenmiştir. Bunu yapanlar Hollanda’nın resmi makamlarıdır. Başbakanından tutun aşağıya kadar bu silsile devam etmiştir. Bir de göçmen asıllı belediye başkanı bu işin başını çekti. Hiçbir tavır, yaklaşım, gerekçe ve sebep Türkiye Cumhuriyeti Devleti Bakanı’nın dünyanın neresinde olursa olsun kendi temsilciliğine gitmesine engel konulamayacak bir durumdur. Bu diplomasiyle, hukukla, insan haklarıyla, insan hakları beyannamesiyle açıklamaz. Savaş hukukunda bile yeri yoktur. Bazı benzetmeler yapıldığı zaman da bozuluyorlar. 2. Dünya Savaşı’nda Avrupa’nın ortasında katliamlar yaşanırken, insanlar birbirlerini hunharca ve sadece ırk temelli olarak yok ederken bizim milletimizin temsilcisi olarak büyük elçiliklerimiz birçok Yahudi için sığınma noktası olmuştur, kaçış noktası olmuştur. O zamanlar dahi yapılmayan diplomatik hata, nezaketsizlik bugün yapılmıştır” dedi. 
Bakan Kılıç konuşmasında, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nu da eleştirerek, "Ne diyorlar, 'Yargı tarafsız olacak, yargının siyasetle işi olmayacak'. Kim söylüyor bunu? Metin Feyzioğlu değil mi. Hollanda'nın ortasında sen 'Hayır' diye kampanya yaparken tarafsız mı kalıyorsun? Öyle tane tane konuşarak, çok güzel kürsülerden şovmenlik yaparak olmuyor bu işler. Önce söylediğin gibi olmaya bak sen. Üstünde cübbe var. Siyaset yapacaksan gel, arenaya in ama siyaset alanı öyle küçük, belli bir alana hakim olmaya benzemez. Milletin önüne çıkacaksın, millet ile oturacaksın, kahveye gideceksin, evlere gideceksin. Kulüplere gidebilirsin ama buralara gideceksin." diye konuştu. 

Merkel, sözünün arkasında dur
Merkel’in 2 hafta önce kullandığı sözün arkasında durmadığına değinen Kılıç, “Biz size yaşadıklarınızı, yaptıklarınızı söylüyoruz. Gidişatınızın doğru olmadığını söylüyoruz. Avrupa değerlerini ayaklar altına almış durumdasınız. Gidişiniz gidiş değil. Kendinize gelin bir an önce dönün bu yoldan. Seçim kazanmak için yaptıklarınız sizi buraya getirdi. Doğruları yapın. Seçim kazanmaya çalışmayın. Ülkenizde yaşayan insanlar arasında ayrım yapmayın. Bundan 2 hafta kadar önce Sayın Merkel’in çok güzel bir söz oldu. ‘Almanya’daki halkı Almanya’da yaşayan tüm unsurlar oluşturur’ dedi. Vallahi doğru. O zaman sözünün arkasında dur. Almanya’da yaşayan tüm halk, bütün kesimi oluşturur” ifadelerini kullandı.
Bakan Kılıç, son olarak basın mensuplarının sorularını cevapladı.  Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Ayancık'ta kısa süre sonra açılışı yapılacak olan Gençlik Merkezi'ne, 15 Temmuz Darbe Girişimi Sırasında şehit olan Ayancıklı Ömer Can Açıkgöz'ün isminin verilmesi talebinde bulundu. 
Toplantı, soru-cevap bölümü ile sona erdi. 




 
Editör: Vitrin Haber