Sinop Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Gül Ustabaş Genç, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engelli sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon olan engelli sayısı her geçen gün kazalar, hastalık ve savaşlar sonucu arttığını belirten Sinop Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Gül Ustabaş Genç, engelli sorunlarının en başta empati yapmak suretiyle aşılabileceğini ifade etti.

Genç; “Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık’ta kutlanmakta olan bir Uluslararası farkındalık günü.
Dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon olan engelli sayısı her geçen gün kazalar, hastalık ve savaşlar sonucu artmaktadır.
Ülkemizde yaşayan engellilerin yaşadığı sorunlar, en başta empati yapmak suretiyle aşılabilir. Onların sorunları engeli ile paralel artmaktadır. Bir engelliye yardımcı olmak istiyorsanız öncelikle onun sıkıntılarına vakıf olmalısınız.
Bugün en büyük sıkıntı engellilerin protez, ortez ve cihazlarının temininde sıkıntı yaşanması. Bildiğiniz gibi bunlarda en büyük pay SGK da ve sağlıkta. Engellilerin engeli ile ilgili olan her türlü sağlık ve cihaz hizmetinin karşılanması sosyal devlet ilkesi ile mümkün. Bunu aşmanın yolu engelli ve ailelerinin direkt hastane-medikal firma ile muhatap olmayıp SGK nın devreye girmesidir. Piyasa ile SGK nın verdiği fiyatlar birbirleriyle bağdaşmadığından birçok engelli mağdur oluyor. Halbuki gerekli olan bilgi ve belgeleri engelliden/sigortalıdan isteyerek bunu piyasadan usulünce temin ederek vermesi mümkün.
Günümüzde çoğu engelli rehabilite edilebilir. Bunun için yetenekleri doğrultusunda sorunsuz eğitim verilmelidir yaşı kaç olursa olsun. Ayrıca onların bu yetenekleri doğrultusunda iş imkanları sağlanmalı.  İş verirken bu neyi yapamaz değil neleri yapabilir diye düşünülmeli. Acımak yerine motive edilmeli. Engellerin komple kalktığı bir gelecek dileğiyle” dedi. 
 

Editör: Vitrin Haber