Bayraktar, yaptığı açıklamada, yıllık bazda Ocak ayında yüzde 7,36 olan tarımda üretici fiyat artışının, Şubat’ta yüzde 9,29’a, Mart’ta yüzde 12,70’a, Nisan’da yüzde 17,25’e çıktığını, Mayıs ayında yüzde 15,08, Haziran ayında yüzde 12,23, Temmuz ayında ise yüzde 10,13 seviyelerine indiğini belirtti. Ocak ayında aylık bazda yüzde 9,51 yükselen tarımda üretici fiyatlarının Şubat’ta yüzde 1,36, Mart’ta yüzde 2,05 gerilediğini, Mayıs’ta yüzde 3,79 arttığını bildiren Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 1,46, Temmuz ayında yüzde 2,28 düşerek, yıllık enflasyonu da tek hanelere yaklaştırdığını vurguladı. Bayraktar, Temmuz ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0,15 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,71 düşüş olduğunu hatırlattı.  

Oniki aylık ortalamalara göre tarımda enflasyon yüzde 8,14
Milli gelir hesaplarında enflasyon olarak deflatörün kullanıldığını, bunun da enflasyonda oniki aylık ortalamalara dayandığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Yıllık içindeki dalgalanmaları da içerdiği için oniki aylık ortalama enflasyon, fiyat artışlarını çok daha doğru yansıtıyor. Oniki aylık ortalama enflasyona bakıldığında tarım üretici fiyatlarındaki enflasyonun yüzde 8,14 ile tek hanede kaldığı ayrıca hem TÜFE’nin hem de gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyonun altında gerçekleştiği görülüyor. Temmuz ayı itibarıyla TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 9,79, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 9,44, gıda ve alkollü içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 10,07, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 9,27 düzeyindeyken, tarımda üretici fiyatları yıllık yüzde 10,13 iken oniki aylık ortalamalara göre yüzde 8,14’de kalıyor. Bu durum tarımda fiyat dalgalanmalarının sık ve yüksek olmasından kaynaklanıyor.”

Enflasyonda ulaştırmanın payı daha fazla
 Enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olarak lanse edildiğini ama bunun gerçekleri tam olarak yansıtmadığına dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Tüketici fiyatları artışında tarım, ağırlığına çok yakın bir pay aldı. Tüketici enflasyon sepetinde yüzde 21,77 ile en büyük ağırlık gıda ve alkolsüz içecekler olmasına karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyondaki payı 2,19 puanla, sepetteki ağırlığı da yüzde 16,31 olan enflasyonda 2,49 puan pay alan ulaştırmanın hayli altında kaldı.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi sadece tarıma ve gıdaya odaklanmış durumda. Sanki gıda ve tarım dışında enflasyon yokmuş gibi hareket ediyor. Yüzde 9,79 olan Temmuz ayı tüketici fiyatlarındaki yıllık enflasyonun 2,19 puanı gıda ve alkolsüz içeceklerden. İyi de gıda ve alkolsüz içecekler dışında kalan yüzde 7,60’lık bir enflasyon var. Ona niye kimse bir şey demiyor? Enflasyonun sorumlusu olarak çiftçinin görülmesinden vazgeçilsin.” 

Bayraktar, tarım üretici fiyatlarındaki düşüşün sebebinin bitkisel ürünlerden kaynaklandığını, Temmuz ayında fiyat düşüşünün çok yıllık bitkisel ürünlerin yüzde 10,24, yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 10,31 ile çift hanelere çıktığını vurguladı.
 
Editör: Vitrin Haber