Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Sinop İl Başkanlığı tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Uğur Mumcu meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında bir araya gelen sendika üyeleri, emekçi sorunlarının çözümü için taleplerini iletti. Pandemi tedbirleri kapsamında ülke genelinde başlayan tam kapanma nedeniyle katılımın sınırlı olduğu basın açıklamasında konuşan Hak-İş Sinop İl Başkanı Esra Gelişli, 1 yılı aşkın bir süredir devam eden salgın nedeniyle bu yıl 1 Mayıs’ı meydanlarda omuz omuza kutlayamasalar da yapacakları basın açıklaması ile dijital platformlarda seslerini duyurmak istediklerini ifade etti. Gelişli; “Bizler, Türkiye'nin bütün emekçileri, kadınları, erkekleri, gençleri, emeklileri,  yaşlıları, engellileri, işsizleri, yoksulları, meslek sahipleri olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine 1 Mayıs'ta birlikteyiz. 

HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs ruhunu en güçlü şekilde yansıtmak için, ekranlarda, dijital platformlarda, illerde ve her yerdeyiz. 1 yılı aşkın süredir devam eden salgın nedeniyle emekçi kardeşlerimizle omuz omuza alanlarda olamasak da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde; emekçilerin hakkı için, sağlık, huzur ve refahı için, iş güvencesi için, sorunların çözümü için taleplerimizi tüm dijital platformlarda sunuyoruz. 

HAK-İŞ olarak, ülkemizin bu salgını en kısa zamanda atlatmasını temenni ediyor, Ramazan ayının milletimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi. 

ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ
Hak-İş olarak işçi haklarının korunabilmesi adına taleplerinin olduğunu belirten Hak-İş Sinop İl Başkanı Esra Gelişli, burada en önemli unsurun örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması olduğunu söyledi. Gelişli; “HAK-İŞ olarak, bu 1 Mayıs’ta; örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini istiyoruz. Başta KİT’ler olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarındaki şirketlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz.  
Adaleti, refahı ve güvenceyi sağlayan Kamu TİS istiyoruz. Ücretlerdeki vergi dilimlerinin yüzde 20’de sabitlenmesini istiyoruz. Herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz.
Mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarının tam çözümünü istiyoruz. COVID-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz. 
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz. 

Bizler bugün, Emek ve Dayanışma Gününde; güçlü ve güzel yarınlar için, güçlü gelecek için, sağlığımız için, işimiz, ekmeğimiz ve tüm emekçilerimiz için taleplerimizi yine yüksek sesle haykırmak için meydanlardayız.

Salgınla mücadele sürecinde iş başında cesurca ve özveri ile çalışan,  tüm sektörlerdeki emekçi kardeşlerimize, milletimize ve HAK-İŞ teşkilat mensuplarımıza gönülden teşekkür etmek için buradayız. Emekçi kardeşlerimize “Hakkın HAK-İŞ’e emanet” demek için buradayız” diye konuştu. 


 

Editör: Vitrin Haber