Eğitim-Sen Sinop Şubesi, 2015 yılı Aralık ayında sendika tarafından alınan karar doğrultusunda, 1 saatlik derse girmeme ve 1 günlük iş üretmeme eylemine katılan Sinoplu eğitimcilere verilen cezaları protesto etmek amacıyla imza kampanyası ve oturma eylemi düzenledi. Her gün 16 ila 18 saatleri arasında düzenlenecek olan eylemde Eğitim-Sen Sinop şubesi yönetimi şehir kulübü önünde açılan stantta meslektaşlarına verilen cezaların iptali için imza topluyor. Bunun yanında sendika üyeleri verilen cezaları protesto etmek amacıyla oturma eylemi düzenliyor. 

HUKUKSUZCA VERİLEN KARAR KARŞISINDA KAMUOYU OLUŞTURMAK İSTİYORUZ
Gerçekleştirilen eylem hakkında bilgi veren Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Hakan Eker, Eğitim-Sen’li bazı öğretmenlerin il dışına zorunlu tayinlerinin yapılmasına karşı durabilmek, bir kamuoyu oluşturabilmek için bu eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. Eker; “İmza kampanyamız Eğitim-Sen’li 8 arkadaşımızın il dışına yer değişikliği istenmesine karşı başlatıldı. Bunun yanında Uğur Mumcu meydanında oturma eylemimiz devam edecek. Bu eylem bundan sonraki günlerde de devam edecek. Hafta içi her gün 16 ila 18 saatleri arasında yapacağız. Arkadaşlarımızın geçirdiği soruşturmaların içeriği, 2015 yılının Aralık ayında 1 saatlik derse girmeme 1 günlük de işyerlerine giderek iş üretmeme şeklinde bir eylem kararımız vardı. Anayasamızın 51. Maddesine göre herkes örgütlenme hakkına sahiptir. Bir sendikaya sahip olma hakkına sahip olduğu gibi sendikanın kurucuları arasında da olabilir. Sendikalardan alınan kararlar doğrultusunda eylem yapma hakkına da sahiptirler. Bu hak temel insan hakkıdır. Biz ülkemizde yaşanan çözümsüzlüklere dair görevlileri görevlerine davet eden bir anlayışla eylem yapmıştık. Sinop özelinde bu eyleme yaklaşık olarak 60 arkadaşımız katıldı. Bu arkadaşlarımıza İl Milli Eğitim teftiş kurulu tarafından çeşitli cezalar verildi. 37 arkadaşımız 30’a 1 maaş kesimi cezası ile cezalandırıldı. Bunun yanında 12 arkadaşımız uyarı cezası 1 arkadaşımız da kınama cezası ile cezalandırıldı. Bunların yanında 8 arkadaşımız için de disiplin cezası olarak kademe ilerlemesinin durdurulması ve idari yönden de tedbir amaçlı il dışına gönderilmesi cezası aldı. Bu aslında bir sürgündür. Çünkü bir kamu görevlisi kendi rızası dışında iş yerinden başka bir işyerine gönderilemez. Bunun için bir hukuki dayanağın olması gerekir” dedi. 

BAKANLIĞIMIZIN BU KARARI UYGULAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Eğitimci arkadaşlarının ceza almaları ile sonuçlanan eylemin bir suç olmadığının altını çizen Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Hakan Eker, eğitimciler hakkında alınan kararların Milli Eğitim Bakanlığınca uygulanmayacağına inandıklarını söyledi. Eker, “Biz yaptığımız eylemin bir suç olmadığını biliyoruz. Anayasamızın ve uluslar arası sözleşmelerin bu hakkı bize verdiğini biliyoruz. Bu anlamda yaşadığımız bu kentte karşı karşıya kaldığımız bu soruna dikkat çekmek için bu eylemi yapıyoruz. Bu uygulamanın hukuki olmadığını biz biliyoruz. Bununla ilgili karşı davalarımızı da açıyoruz. Örneğin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle bir arkadaşımıza il içinde bir yer değişikliği uygulamışlardı. Bu uygulamaya karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu ve benzeri hukuksuz uygulamalar, bizim gibi 21. Yüzyılı karşılayan yeni hedefleri olan tam da barışa ve huzura ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde çok talihsiz kararlar olduğunu düşünüyorum. Bakanlığın çok daha doğru bir karar vererek bu değişiklik kararlarını uygulamayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

SAYIN VALİ GÖRÜŞME TALEBİMİZİ REDDETTİ
Ceza kararlarının alınmasının ardından Sinop Valisi Hasan İpek’ten randevu talebinde bulunduklarını ancak bu taleplerinin kabul edilmediğini ifade eden Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Hakan Eker, seslerini duyurabilmek adına son çare olarak bu eylemi gerçekleştirme kararı aldıklarını belirtti. Eker; “Sorunlarımızı paylaşabilmek için Sayın Valimizden randevu talep ettik. Ancak bize randevu vermedi. Elbette bu karar onun tasarrufunda olan bir şeydir. Ancak bizler kendisi ile görüşebilmeyi isterdik. Çünkü bizler bu kentin hem sakiniyiz, hem de öğretmeniyiz. Bizler bu kente, bu kentin insanlarına emek veren insanlarız. Bizler terörist değiliz. Bu sebeple Sayın Valimizin bizleri dikkate almasını beklerdik. Bizlerde sesimizi duyurabilmek için son çare olarak böyle bir yöntem bulduk” dedi. 

TÜM SİNOPLULARI ÖĞRETMENLERİNE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ
Tüm Sinop halkından öğretmenlerine sahip çıkmalarını beklediklerini vurgulayan Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Hakan Eker, vatandaşları imza kampanyasına destek olmaya davet etti. Eker; “Bizler bu toplanan imzaları İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik üzerinden bakanlığa göndereceğiz. İmza atmak demokratik bir haktır. Bu sebeple tüm Sinopluları bu kampanyamıza destek olmaya davet ediyoruz. Çünkü öğretmenine sahip çıkamayan toplumlar çocuklarının geleceğine sahip çıkamazlar. Tüm Sinoplulardan bize sahip çıkmalarını istiyoruz. Bunun yanı sıra kendilerine oy veren vermeyen herkesin vekili olduğunu söyleyen bürokratlarımızı da bizimle olmaya, en azından sorunlarımızı dinlemeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber