Türkiye'de sığınmacılara kucak açan kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da, aralarında Sinop, Karabük, Bilecik ve Yalova gibi illerin bulunduğu birçok kentin okullarındaki öğrenci sayısından daha fazla Suriyeli çocuğa eğitim veriliyor. Kentte 57 bin Suriyeli çocuk okula devam ediyor.

Her yıl 60 binin üzerinde bebeğin dünyaya geldiği ve bu yönüyle Türkiye'nin en kalabalık kentleri arasında yer alan Şanlıurfa, iç savaştan kaçarak ülkeye sığınan 500 binin üzerinde Suriyeliye de ev sahipliği yapıyor.

Okullardaki 614 bin öğrencisi ile birçok ilin toplam nüfusunu geride bırakan kentte, 57 bin Suriyeli çocuk eğitim ve öğretim ile geleceğe hazırlanıyor.
Kentte en iyi şekilde ağırlanan Suriyeli ailelerin çocukları, çeşitli mahallelerdeki 50'nin üzerinde okulda yeni eğitim öğretim yılına başlamanın mutluluğunu yaşıyor.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların açılmasıyla yoğun döneme girdiklerini ve öğrencileri en güzel şekilde geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını söyledi.
Kentte çocuk sayısının çok fazla olduğunu ve bunların büyük bölümünün okul çağında olduğunu anımsatan İlci, bunun yanı sıra sığınmacı çocuklara da eğitim hizmeti sunduklarını belirtti.

"Şartları zorlayarak çocuklarımızı okula kazandırıyoruz"
İlci, yeni eğitim ve öğretim sezonunun tüm öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en fazla öğrenci ilimizde bulunuyor. 614 bin Türk öğrencimiz var. Bunun yanı sıra 57 bin Suriyeli çocuğumuz okula devam ediyor. Suriyeli öğrenciler için 50 geçici eğitim merkezinde 2 bin 120 Suriyeli öğretmenimiz bulunuyor. Şanlıurfa'da yaklaşık 500 bin sığınmacı var. Bunların büyük bölümü çocuk. 180 bine yakını okul çağında. Bunların okula kazandırılması lazım, sokakta bulunmamaları gerekiyor. Bu anlamda çocuklarımızın 80 binini okullaştırmak istiyoruz. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Tedbirlerimizi aldık, okullarımızda gerek geçici eğitim merkezlerinde ikili eğitim dahil birçok şartı zorlayarak bu Suriyeli çocuklarımıza eğitim vermeye çalışacağız."

"Kültürlerini unutmuyorlar"
Milli Eğitim Bakanlığı ile Suriye Geçici Hükümeti arasında imzalanan protokol çerçevesinde eğitim öğretim müfredatı uygulandığını hatırlatan Metin İlci, bu anlamda titiz davrandıklarını anlattı.
İlci, "Suriyeli çocukların kendi kültürlerini kaybetmemeleri, ana dillerini konuşmalarını sağlayacak, onların bütün ders içeriklerini de kapsayacak şekilde hizmetlerimiz sürdürülmektedir. Bu yıl itibarıyla birinci sınıfa başlayan çocukları da kendi okullarımızda bizim müfredatımıza göre yetiştireceğiz." dedi.

Suriyeli Misafirler Eğitim Merkezinde okuyan 3. sınıf öğrencisi Nur el-İsa da yaklaşık bir buçuk yıldır Şanlıurfa'da bulunduklarını ve burada Türkçe okuyup, konuşmayı öğrendiği için mutlu olduğunu söyledi.
ReyanMuaz ise Suriye'deki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 yıl önce kentte geldiklerini belirterek, okula ve arkadaşlarına kavuştuğu için sevinçli olduğunu kaydetti.
 
Editör: Vitrin Haber