Durağan ilçesinde kaymakamlık tarafından zeytinciliğin ekonomik olarak üretiminin yapılabilmesi için başlatılan “Yağbasan-Çaltucak Bölgesinde Zeytincilik Projesi” devam ediyor. Çok sayıda zeytin fidanının toprakla buluştuğu proje kapsamda araştırma gezilerini sürdüren İlçe Kaymakamı Ahmet Tozlu ve proje yetkilileri son olarak Gerze ilçesine bağlı Çırnık köyünde doğal zeytin üretimi ile ilgili çalışma başlatan Prof. Dr. Emin Kuru'yu ziyaret etti. Emin Kuru'nun gerçekleştirdiği çalışmaları yakından inceleyen heyet, köyde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. 

GÖNÜLLÜ OLARAK KATKI SUNACAĞIM
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Prof. Dr. Emin Kuru, zeytincilik konusunda gönüllü danışmanlık yapabileceğini söyledi. Prof. Dr. Emin Kuru; "Durağan kaymakamı, orman müdürü ilçe tarım müdürü, Yağbasan ve Çaltucak muhtarları ve zeytin üretimi yapan köy halkı heyet olarak çiftliğimi ziyaret etti. Bu yıl Durağan'da yapılacak zeytin fide ıslah çalışmasına danışmanlık yapmam istendi. Gönüllü olarak katkı sunabileceğimi bildirdikten sonra kaymakam başkanlığındaki heyet tarafından Durağan'a davet edildim. İlk fırsatta saha çalışmasına köylülerle beraber başlayacağız. Durağan'ın köylerinde yüz bin zeytin ağaç fidesi (delice) mevcut olup verimli olabilmesi için kaymakam öncülüğünde bilinçli bir çalışma yürütülmekte. Durağan heyeti, köyümde kurduğum Türkiye'de tek olan kestane ve Akmeşe ağacı ile kaplı zeytin kuyularımı ve imalathanemi yerinde incelediler. Kendilerine ziyaretleri için teşekkür ediyorum. 

SİNOP EKONOMİSİ 30 KAT DAHA BÜYÜR
Durağan'da ki yüz bin zeytin fidesi, Türkeli, Ayancık, Sinop, Gerze sahillerinin deniz gören arazilerinde olabilecek olan zeytin üreticiliği, Sinop ekonomisini 30 kat büyütecektir. 
Zeytin ve zeytin yağı üretiminde Sinop coğrafyasının Türkiye'yi lider ülke düzeyine taşınabileceği ortak görüşümüzdür. Badece Sinop limanına uğrayan balıkçıların yılda 150 ton sofralık zeytin tükettiği düşünülürse, Sinop ve kazalarında zeytinciliğin ayağa kalkması için çiftliğimdeki gibi örnek geleneksel zeytin üretim uygulamasının ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır. Zeytinciliğin yaygınlaşması, tarım kredi bölge müdürlüğünün Sinop'u da zeytinde sözleşmeli tarım kapsamına alınması bizce çok önemli.

MİLLETVEKİLİNİ ARADIK
Vatandaş ürettiği malı satma garantisini gördüğü an Sinop ve kazalarında zeytin üretiminin patlama yapacağı ortak kanaatimiz. Ziyaret sırasında siyasilerin Sinop'un zeytin potansiyelinin önünü açmaları için teşebbüse geçilmesi düşüncesi ağır basınca, Sinop milletvekilimiz Dr. Nazım Maviş beyi telefonla arayarak, heyetin ziyareti ve düşüncelerini kendisine aktardık. Sayın vekilimiz tarım kredi kooperatif bölge müdürü ile görüşeceğini, Sinop'u zeytin üreticileri için sözleşmeli tarım kapsamına alınmasını sağlayacağının sözünü verdi. Gemlik, Ayvalık gibi Sinop'u da zeytin üretiminin merkezine dönüştürmemiz gerekiyor. Bin yıl önce İtalya'ya zeytinyağı gönderen Sinop'u doğru tarımla buluşturup köylümüzü mutlu etmek istiyoruz" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber