Dünyanın ilk "Düşünce Koçu", Türkiye’nin ise ilk "Aile Koçu" olan ünlü yazar ve kişisel gelişim uzmanı Münir Arıkan Sinoplulara, "Aile İçi Etkili İletişim" konulu seminer verdi. 

Ensar Vakfı Sinop Şubesi öncülüğünde İlim Yayma Cemiyeti Sinop Şubesi, TÜGVA ve SİMDER ortaklığında Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Alaaddin Camisi Uzman İmam Hatibi Abdullah Ergin tarafından Kur'an-ı Kerin tilaveti ardından Ensar Vakfı Sinop Şubesi Başkanı Muhammet Başoğlu açılış konuşması yaptı. 

Ardından 'Aile İçi İletişim' konulu sunumunu yapan NLP Uzmanı Münir Arıkan, aile büyüklerinin çocuklara ve bireylerin birbirlerine davranış şekillerinin nasıl olması gerektiğine dair esprili üslubuyla örnekler verdi. Kimi zaman güldüren, güldürürken de düşündüren Münir Arıkan, verdiği bazı yaşanmış örneklerle de duygulandırdı. Arıkan sık sık Peygamberimiz Hz. Muhammed S.A.V. ‘in aile hayatını örnek göstererek aile içerisinde oluşan iletişim kopukluğuna dikkat çekti.  

EY OĞUL BENİM DÜNYAYA GELİŞ SEBEBİM SENSİN
Konuşmasında hayırlı evlatlar yetiştirmenin önemini anlatan Arıkan, Sultan Velid’in kabrinin girişinde babası Hazreti Mevlana’nın, ‘Ey oğul benim dünyaya gelme sebebim senin de dünyaya gelme sebebindir.’ öğüdünün yazılı olduğunu hatırlattı. Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü; “Hayırlı ve göz aydını evlatlar yetiştirmek, peygamber vasiyetidir. Hayırlı evlat yetiştirmek cennete kapı aralamaktır. Bunu yapamazsak 'yuh' olur bize. İyi bir nesil yetiştireceğiz ve o nesil ülkeyi kurtaracak. Okul ilim verir, o kadar, ama irfan vermez. Bilgi verir, bilgelik vermez. Yükseltir birazcık, ama yüceltemez. Ama asalet çok önemli. Başarı ailede başlar. Sağlık ailede, mutluluk ailede, huzur ailede. Biz büyük uygarlığımıza baktığımız zaman, ailede çile görmeyiz. Ailede sağlık vardır. Çünkü anneler koruyucu hekimdir, ailenin doktorudur"

BOŞANMALAR ARTIYOR
Günümüzde boşanmaların artığını, yuvaların dağıldığını hatırlatan Arıkan, Aile içi iletişim ve muhabbetin özellikle televizyonla birlikte neredeyse yok olduğuna dikkat çekti. Münir Arıkan, "Önemsediğiniz şeyleri değiştirmeden kaderiniz değişmez. Geçen sene 272 bin boşanma var. Çocuğunuza bu güne kadar evlilikle alakalı bir eğitim aldırdınız mı? Ölmüşüz haberimiz yok. Evlendiğiniz zaman eşinize, evlenip gelin gönderdiğiniz kızınıza damadınızın nasıl davranmasını istiyorsanız öyle davranın, bu ülke huzur içerisinde olur, cennete de döner. Reçete bu kadar basittir. Huzurunuz yoksa, sebebi yaptığınız adaletsizliktir. Allah'ın aldığı ilk intikam huzurunuza dokunmaktır. Terazinin topuzu şaştığı anda huzurunuz bozulur" dedi. 

İLETİŞİMDE SUNUM ÖNEMLİ
Marka değeri, sunum ve süslemenin önemine değinen Münir Arıkan, "Ne olursunuz, Japon karpuzcuları olun. Sıra dışı olun. Sabahleyin çocuğunuzu öperek uyandırma şeklinizi, namaza çağırma şeklinizi, kahvaltıyı hazırlama şeklinizi, gelen misafiri karşılama şeklinizi canlandırın, renklendirin, süsleyin. Peygamberinizin 'İki günü eşit geçen ziyandadır' hadisi şerifi Japonların devlet felsefesi olmuş. Buna 'Kayzen' demişler, yani, 'sürekli iyileştirme'. Bir adım ileri, bir basamak yukarı. Yani ben her yıl Japonların bir yenilik yapacağını biliyorum. Mevlana Hazretleri derki; 'Her arayan bulamaz ama, hep bulanlar arayanlardan çıkar'. Allah bizi arayışta eylesin. Hep arayışta olalım. Huzuru, mutluluğu, cenneti, Allah'ı, peygamberi, hak dostlarını, güzelliklerini hep arayışta olalım. Bir Fransız atasözü derki; 'Uzun zaman bıkmadan ararsan, bir gün aramadan bulursun'. Onun için onları dünyada tanımayan yok. Onun için dünyada en fazla çalışkan nadir, farklı bir ülkenin torunları ve çocukları" diye konuştu. 

İŞTE ÖLDÜĞÜNÜZ GÜN O GÜNDÜR
Kişinin asıl ölümünün, onu hayırla yad edecek en son kişinin ölümü ile olduğunu belirten NLP Uzmanı Münir Arıkan sözlerini şöyle tamamladı; "Öldüğünüz gün, imamın sizi gömeceği zaman değildir. Öldüğünüz gün adınızı yad edecek son kişinin öldüğü gündür. Adınız anıldığında sizin için ellerini açıp bir fatiha okuyan, 'iyi bir insandı' diye sizi minnetle yad eden son kişi gündür. Alemlerin Rabbi olan Allah, evreni en güzel şekilde yaratmıştır. Güzel iş yapmamak o güzelliğe hakarettir. Hayatınızın, geleceğinizin, ailenizin, şu güzel ülkemizin, cennet vatanımızın ve akıbetinizin ebedi saadete dönüşmesini diliyorum" 

Büyük ilgiyle izlenen programa, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpçü, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kenan Göz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürü Menderes Dümen, programı düzenleyen STK'ların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Editör: Vitrin Haber