Türkiye İstatistik Kurumu Kastamonu Bölge Müdürlüğü ve Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü işbirliği ile “Dünya İstatistik Günü” paneli düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Ekim 2015 tarihi, Dünya istatistik günü olarak ilan edilirken, her beş yılda bir 20 Ekim tarihinin “Dünya İstatistik Günü” olarak kutlanılması karara bağlandı. Bu yıl kutlanacak Dünya İstatistik Günü’nün ana teması “Daha iyi veri, daha iyi Yaşam” olarak belirlendi. Bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu Kastamonu Bölge Müdürlüğü ve Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü işbirliği ile “Dünya İstatistik Günü” paneli düzenlendi. Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele Vali Yardımcısı Hüseyin Sayın, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Sezgin, Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Kamil Demirci, Türkiye İstatistik Kurumu Kastamonu Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş ve Sinop Üniversitesi öğrencileri katıldı.
Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alper Sinan başkanlığında başlayan panelin açılışında; istatistiğin tarihsel gelişimi, kullanım alanının çeşitliliği ve hayata yansımaları konularını içeren bir konuşma yapıldı. Ülkelerin geleceklerine yön vermedeki en önemli enstrümanlardan biri haline gelen istatistiğin, insan hayatının gelişiminin bir parçası olarak yıllar içerisinde gelişen dinamik bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Sinan, verinin kullanıma hazır hale gelirken kat ettiği aşamalardaki iyileştirmelerin, üretilecek politikalar ve izlenecek yollar açısından önemli olduğunu belirtti.
Sonrasında söz alan Türkiye İstatistik Kurumu Kastamonu Bölge Müdürlüğü Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu TÜİK Uzmanı Hale Yılmaz, ülkemizde resmi istatistik üretimi hakkında bilgiler içeren sunumunu yaparak Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu üretim sürecindeki rolü ve diğer kurumlarla olan ilişkisinden bahsetti. Üretimde kullanılan kaynaklar, yöntemler ve sürecin adımlarına değinilen sunumda, resmi istatistiğin ülkeler için önemine dikkat çekilirken bu sürecin paydaş kurum ve kuruluşlar tarafından sürdürülen koordineli bir çalışmanın ürünü olduğunun altı çizildi.
Panele katılım sağlayan Sinop Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Teknik Şube Müdürü Ercan Karabacakoğlu, yaptığı konuşmada İŞKUR’un yapısı, kurum tarafından verilen kurslar ve işsizlik ile ilgili istatistiki bilgileri paylaşırken ülkeler için önemli bir gösterge olan işsizlik göstergelerinde ülkemizde yapılan uygulama hakkında bilgilendirmede bulundu.
Kapanışta konuşmasını yapan Sinop Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Şefi Murat Gümüşsoy ise Sinop ilinde bulunan sigortalı çalışan sayıları, kayıt dışı çalışan sayıları hakkında istatistiki bilgiler verirken bu verilerin üretim, derleme ve analiz aşamalarında daha sağlıklı sonuçlar alınmasında istatistiğin önemini vurgularken mevcut durumun daha iyi anlaşılıp gerekli önlemlerin alınarak politikaların gerçekleştirilmesi aşamasında herkese rol düştüğünü belirtti.
Katılımcılardan gelen soruların cevaplandığı bölümün ardından panel sona erdi.  
Editör: Vitrin Haber