Yaz mevsimi; güneşi, havası ve deniziyle insan sağlığına çok büyük yarar sağlıyor. Bu yüzden yazın tatil için doğayla iç içe olan yerler tercih edilmelidir. Peki deniz ve güneşin faydaları nelerdir ?
  
Yazın faydalandığımız güneş, insan vücudunun D vitamini sentezlemesini gerçekleştirdiği için özellikle çocukların kemik gelişiminde ve dişlerin güçlenmesinde temel bir rol üstleniyor. Tıp uzmanları, güneş ışınlarının vücutta D vitamini üretilmesini sağladığını söylüyorlar.
  
Güneş ışığı beynin hormonel işlevlerinin normale dönmesine katkı sağlar. Güneş ışınları beyinde moral yükselten ve serotonin adı verilen hormonların üretimini hızlandırır. Güneş ışınları insan vücuduna gelmesi ile birlikte lekeleri yok etmektedir.  Estetik ve güzel görünüm için bronzlaşmaya olanak sağlamaktadır. Derimize ulaşan güneş ışınları aynı zamanda kanser gibi hastalıkları önlemektedir. Saçlarımız için egzama ve kepek sorunlarını da önleyebilmektedir.

Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olunca, temmuz, ağustos aylarında ferahlamanın en doğal yöntemlerinden biri olan deniz, içerdiği maddeler ile birçok hastalığa şifa olmaktadır. İnsan vücudu bünyesinde yer alan 84 maddeyi bünyesinde barındıran su, vitamin deposu özelliği taşımaktadır. Mineral tuzları, amino asitler ve eser elementlerden oluşan deniz, doğal tedavi yöntemidir. Özellikle çocuklar deniz suyundan bolca faydalanmalıdır. Deniz suyu araştırılmalar neticesinde İnsan kanında bulunan içeriklere en yakın sıvı olduğu ortaya çıkmıştır. 

Deniz suyunun en etkili özelliği; yaralardan, alerjik reaksiyonların yol açtığı izlerden, isilikten ve tahriş olan bölgelerinize deva olmasıdır. Cilt bozukluğunun yol açmış olduğu hastalıkları tedavi etmektedir. Vücut direncini artırır ve bedeninizi koruma altına almaktadır. Sivilceleri ve siyah noktaları temizleme de etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırır ve mideyi rahatlatır.  Ağrı ve sancıları dindirmede etkilidir. Tuzlu su tüm sinüs yollarını temizler.

Şifa bulmak adına gidilen termal sularda 1 litrede 1000 miligram etki eden madde varken, hemen yanı başımızda bulunan deniz suyunda ise bu maddeler termal sularda bulunanınkinden 40 kat daha fazladır. İşte bu sebeple deniz suyunun şifalı yapısından yararlanmak sağlımız için önemlidir. 

Nur Banu Çelebi (STJ Muhabir) 
Editör: Vitrin Haber