Sinop’ta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından madde bağımlısı hükümlülere yönelik gerçekleştirilen tedavi programları ile madde bağımlısı bireyler bu alışkanlıklarından kurtuluyor. 

Şüpheli, sanık veya hükümlünün toplum içinde denetim ve takibini yapan, iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakları sağlayan Sinop Denetimli Serbestlik Müdürlüğü,  bu yaklaşım doğrultusunda, paydaşlarla yürütülen çeşitli çalışmalarla kamu kaynaklarını etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. 

Sinop Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün denetimi altıda bulunan, madde bağımlısı gençlere ilişkin 1 yıllık denetim, tedavi ve rehberlik süreci;  Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde yürütülen tedavi programı ile başlıyor. Tedavinin sona ermesinin ardından denetimli serbestlik müdürlüğünce yükümlüler, belirsiz günlerde sağlık kuruluşuna sevk edilerek, yapılan tahlillerle maddeden arındırılması sağlanıyor. Tedavi sonrası, Sinop Denetimli Serbestlik Müdürlüğündeki rehberlik ve iyileştirme süreci ise, sosyal hizmet uzmanı ve psikologlardan oluşan denetimli serbestlik uzmanları tarafından yürütülen bireysel görüşme, 10 oturumdan oluşan Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Müdahale Programı ile devam ediyor.

ÖZGÜR KULALAR PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Madde bağımlısı gençlerin tedavi ve rehberlik sürecine destek olacağı ve maddeden arındırılması sürecinde onların güçlendirilmesine katkı sağlayacağı düşüncesinden hareketle;  Adalet Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 27 Ağustos 2019 tarihinde imzalanan İş Birliği Protokolü kapsamda; Sinop Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün ortak çalışması ile “Özgür Kulaçlar Projesi”  hayata geçirildi. 
Bu proje ile madde bağımlısı gençlere yönelik yüzme kursu açıldı. Kursun su yüzeyinde ve içinde durmayı, ilerlemeyi ve çeşitli yüzme teknik ve stillerini öğrenilmesini içerdiğini belirten kurum yetkilileri, kurs sayesinde yükümlülerin ruh sağlığına da olumlu etkilerinin olacağını belirtti. Yetkililer tarafından kurs hakkında yapılan değerlendirmede; “Yüzme her şeyden önce bir egzersizdir. Vücudun bu  spor türüyle hareket etmesi beraberinde birçok fayda getirir, Yüzme sporu ile vücutta serotonin ve dopamin gibi  ruh sağlığına iyi gelen hormonlar salgılanmaya başlar. Diğer bir yandan da suyun ferahlığı ve yumuşaklığı sakin ve dingin hissedilmesine yardımcı olur. Bu faydalar yükümlülerin ruh sağlına da olumlu yönden etki yapacaktır.
Aynı zamanda genç yükümlülerinin boş zamanlarını etkili kullanmaları ve bir spor branşında kendilerini geliştirerek toplumsal uyumlarının artmasına katkı sağlamak ve boş zamanlarını olumlu bir aktivite ile yapılandırılarak, maddeden arındırılması sürecinde onun güçlendirilmesini sağlamak büyük önem arz etmektedir” denildi. 

KURSA 11 GÖNÜLLÜ GENÇ YÜKÜMLÜ KATILIYOR
Denetimli serbestlik sürecinin bu bölümünde düzenlenen kursa 11 gönüllü genç yükümlü ve onlara refakat eden 3 denetimli serbestlik görevlisi katılıyor. Gerekli ekipmanların temini ve Yarı Olimpik Yüzme Havuzunun tahsisi ile gençlere eğitim verecek antrenörlerin görevlendirilmesi, Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapıldı. Sinop denetimli serbestlik müdürlüğü ise yükümlülerin ulaşımı ve onlar için yürütülen motivasyonel çalışmalarda görev almakta. 01 Aralık tarihinde başlayan kurs 8 hafta sürecek. Kurumsallaştırılması düşünülen bu projenin her yıl tekrar edilmesi planlanıyor. 
 

Editör: Vitrin Haber