İskele Caddesinde bulunan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü eski İşkur müdürlüğünün bulunduğu Koca Sokaktaki yeni yerinde düzenlenen törenle hizmete başladı.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Seminer salonunda gerçekleştirilen açılışa Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Sinop Cumhuriyet Savcısı Aykut Balcı, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Jandarma Merkez Komutanı J. Yzb. Selahattin Çoban, Denetimli Serbestlik Müdürü Erkan Çolak, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, MÜSİAD Sinop Şubesi Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, hakimler, savcılar, baro temsilcileri, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. 
Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı, Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasının ardından Denetimli Serbestlik tanıtım filmi izlendi. 
 
Programın açılış konuşmasını yapan Sinop Denetimli Serbestlik Müdürü Erkan Çolak, Denetimli Serbestlik Kurumunun son yıllarda Sinop’ta gösterdiği gelişim ve sisteme olan katkılarından bahsetti. Çolak; “Müdürlüğümüz Sinop Merkez ve ilçelerinde yaşayan yetişkin ve genç yükümlülere yönelik olarak yürüttüğü danışmanlık, denetim, gözetim, eğitim ve iyileştirme çalışmaları ile onların yeniden topluma kazandırılmalarını sağlayan, ayrıca onarıcı adalet sisteminde suç mağdurlarına psiko-sosyal destek veren, mağduriyetlerini gidermeye çalışan bir kamu kuruludur.  1 yönetici, 4 uzman, 7 memurumuz ile denetimli serbestlik hizmetlerinin gizlilik, tarafsızlık, dürüstlük, insan onuruna saygı, çocuğun yüksek yararı gibi temel ilkelerimize bağlı kalarak yerine getirmeye özen göstermekteyiz” dedi.

KURUMUMUZ HAK ETTİĞİ BİNAYA KAVUŞTU
2005 yılından bu yana tersane mevkisinde bulunan binasında hizmetlerini sürdüren Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün konumu itibari ile icra ettiği görevine çok da uygun olmayan bir yerde hizmet verdiğinin altını çizen Sinop Denetimli Serbestlik Müdürü Erkan Çolak, kurumun yeni binasında bu imajı yok edeceğini ifade etti. Çolak; “Kurumumuz 2005 yılından itibaren iskele caddesinin 500 metre yarı çaplı bir alanında 20’ye yakın eğlence mekanı ve tekel ürünleri satan işyerlerinin bulunduğu bir bölgede yaklaşık 150 m2 kullanım alanına sahip bir binada hizmet vermekteydi. Bu alan her ne kadar turizm şehri olan Sinop’ta hizmet sektöründe normal sayılabilecek oranda alkollü eğlence mekanlarına sahip gibi görülse de, yükümlülerin iyileştirilmesi, topluma kazandırılması gibi son derece hassas ve önemli hizmetleri sunan kurumumuz açısından uygun bir yer değildi. Ayrıca hizmet binamızda seminer salonu, toplantı salonu ve çalışma atölyesi bulunmadığından bu konudaki hizmetler paydaş diğer kurumlarımızın imkanlarından sağlanmaktaydı. Bütün bu olumsuzlukları gidererek daha modern bir binada hiçbir fiziki alan ve donanım eksiği olmadan hizmet vermemizi sağlayan başta Sayın Başsavcımıza, Genel Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi arz ederim” diye konuştu.

DENETİMLİ SERBESTLİK TÜRKİYE’DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATTI
Programda bir konuşma yapan Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya 2006 yılında uygulanmaya başlayan Denetimli Serbestlik ile insanların kapalı mekanlarda ceza infaz kurumlarında tutulması gibi çağdaş olmayan bir metodun terk edildiğini, hatta Denetimli Serbestlik ile hükümlü ve yükümlülerin meslek sahibi olmaları, sosyalleşmeleri, özellikle toplum ile ilgili olan ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunulduğunu söyledi. Kaya; “Türkiye’de ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü tutuklu sayısı 189 bin kişi. Bu rakam bugün birçok Avrupa ülkesinin toplam hükümlü tutuklu sayısından daha fazla. Dolayısı ile alternatif infaz kurumlarına bir yerde muhtacız. Özellikle 2005 sonrasında yasal mevzuat oluşturulan fakat 2006 ve 2007 döneminde uygulanmaya başlayan Denetimli Serbestlik uygulaması ile birlikte ciddi manada Türkiye’de infaz rejimi olarak kazanımlar elde ettik. Her şeyden önce insanların kapalı mekanlarda ceza infaz kurumlarında tutulması gibi çağdaş olmayan bir metodu terk etmiş olduk. Denetimli Serbestlik ile hükümlü ve yükümlülerimizden meslek sahibi olmaları, sosyalleşmeleri, özellikle toplum ile ilgili olan ilişkilerinin gelişmesi yönünde ilerleme kat etmiş olduk. Bunları gerçekleştirirken fiziki imkanların iyi olmasına ihtiyacımız vardı. 2015 yılında Sinop’a geldiğimde Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün konum itibari ile uygun bir yerde olmadığını gördüm. Bizden önceki başsavcılarımızın da çalışmaları olmuş o çalışmalara katkı sağlamaya çalıştık ve bu güne geldik. İnşallah ilerleyen günlerde yeni bir adliye binası ve denetimli serbestlik müdürlüğünü o binada görmeyi istiyoruz. 

Açılışımızda bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bu binaların kiralanması bilindiği gibi Başbakanlığın iznine tabidir. Fakat Sayın Ceza Tevkif evleri Genel Müdürümüz Enis Yavuz Yıldırım Bey, Adalet Bakanlığı Müsteşarımız Kenan İpek bey ve Adalet Bakanımızın katkıları ile Başbakanlık izin prosedürüne tabi tutulmadan çok kısa bir sürede yasal alt zemini hazırlanmak sureti ile bulunduğumuz binaya taşındık. 6000 TL gibi bir binası var inşallah yeni adliye binası ile bu kiralardan kurtuluruz, ev sahibi durumuna düşeriz. Yeni binamızın tüm teşkilatımıza ve Sinop’umuza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Programda son olarak söz alan Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün yeni hizmet yerinin hayırlı olmasını diledi. Ergül; “Çalışkan Başsavcımızın gayretleri ile yeni bir denetimli serbestlik binasının özelliklerini hep birlikte izlemiş bulunuyoruz. Bütün dilek ve temennilerim hiç kimse cezaya uğramasın, hiç kimse ne cezaevinde nede denetimli serbestlikte olmasın ama hayatın akışı içerisinde ister adına kader diyelim ister başa gelmiş bir olay diyelim hangimizin ne olacağı belli değil. Hiç kimseye böyle bir şey nasip etmesin. Ama olduğunda da bu tür şeylere  ihtiyaç var. Sayın Başsavcım ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum, tekrardan yeni hizmet binamız hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. 

Daha sonra müdürlüğün hizmetlerinde katkıları olan ve yeni hizmet binasının tadilat sürecinde desteğini esirgemeyen kurumun MÜSİAD üyesi Yücel Ünal’a ve Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya’ya plaket takdim edildi.
Program, protokol üyelerinin hizmet binası hakkında bilgi almasının ardından kurdele kesilmesi ve ikramlar ile sona erdi.  
 

 
Editör: Vitrin Haber