Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, milli mücadele kahramanlarından Hasan Tahsin'in şehadetinin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. 

15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Efzon Alayı tarafından İzmir'e çıkartma yapıldığını hatırlatan Cengiz Demirel: İzmir’in işgalnn başladığı 15 Mayıs 1919’da Yunan askerlerine ilk atan ve orada şehit edilen gazeteci Hasan Tahsin’i rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Cengiz Demirel. “Bu olaya sadece bir Yunan alayı gözü ile bakılmamalıdır. Bu bir emperyalist saldırı ve işgaldir. Bu işgal öncesi İzmir halkını kalemi ile bilgilendirme görevini üstlenen ve gerçek adı Osman Nevres olmasına karşın yazılarını Hasan Tahsin adı ile yayınlayan Gazeteci Hasan Tahsin “olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler “ diyerek İşgal kuvvetlerine ilk kurşunu atmış, olay üzerine Hasan Tahsin hunharca katledilmiştir. Henüz daha 31 yaşında iken ilk kurşunu atan ve katledilen Hasan Tahsin Emperyalizme karşı direnişin ve bağımsızlık mücadelesinin adıdır” dedi.

Cengiz Demirel açıklamasını şöyle tamamladı: “1919 un Ulusal Kurtuluş tarihimiz içindeki yeri çok büyüktür. 15 Mayıs 1919 ilk kurşun ve İzmir direnişinin başlangıcı iken 19 Mayıs İse Ulusal Kurtuluşun ilk adımıdır. 2019 ise ulusal Kurtuluş mücadelesinde ilk adımın 100. yıl dönümüdür. Bu anlamı ile 15 Mayıs 1919 da emperyalizme karşı direnişin adı olan Gazeteci Hasan Tahsin’i şükranla anıyoruz. 19 Mayıs 1919 da Samsun'a ayak basarak Ulusal Kurtuluş mücadelesi ve savaşını başlatan Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükran ve minnetle anıyoruz”

Editör: Vitrin Haber