Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) Fas’ın Marakeş kentinde başladı. CHP Sinop Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz’in de katıldığı 22’inci Taraflar Konferansında, Paris Anlaşması’nı imzalayan devletlerin temsilcileri bir araya geldi.

Konferas’ta Türkiye’yi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan Başkanlığındaki TBMM Çevre Komisyonu Üyeleri ve Bakanlık yetkilileri temsil ediyor. Türkiye’nin, 22 Nisan 2016 tarihinde imzaladığı ve Türkiye ile birlikte 192 ülkenin imzasının yer aldığı Paris anlaşmasına Türkiye henüz taraf değil. Anlaşmaya imza koyan ABD, Çin ve AB ülkeleri olmak üzere bu güne kadar 105 ülke taraf oldu. Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olarak Paris Anlaşması altında Yeşil İklim Fonu gibi uluslararası finansman araçları ve teknoloji desteklerinden yararlanma talebinin kabul edilmesi durumunda anlaşmaya taraf olacağını bildirmişti. Türkiye bu talebe ilişkin kararın Marekeş’teki 22’inci İklim Konferansı’nda alınmasını bekliyor.

Paris Anlaşmasını ve konferansı değerlendiren CHP Sinop Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, küresel çevre sorunlarının başında gelen küresel ısınma ve iklim değişikliği, çölleşme, kuraklaşma, erozyon süreçlerinin yakın geleceğin evrensel tehdidi olduğu söyledi. “İklim değişikliği ve kuraklığın etkilerini azaltan, su kaynaklarımızın verimli ve doğru kullanımını sağlayacak politikalar üretmek yalnızca Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunudur” diyen Karadeniz şöyle devam etti: “Burada, tarihi önemdeki iklim anlaşmasından yaklaşık bir yıl sonra ülkeler kararın uygulamaya nasıl aktarılacağı konusunu görüşmek üzere toplandı.  Devlet temsilcileri Paris İklim Antlaşması’nın hayata geçirilmesi yönünde süreçleri ve takvimi belirlemek üzere bir aradalar. Toplantılarda, yoksul ülkelerin iklimin ısınmasının etkilerine nasıl uyum gösterebileceklerini, iklim konusunda farklı hedeflere göre hareket eden ülkelerin birbiriyle nasıl uyum sağlayacakları görüşülüyor. Zararlı gazların emisyon değerinin çok yükseldiği iklim zirvesi toplantılarının bu tehlikeye karşı devletlerin ortak mücadele vermesi için büyük bir fırsat. Küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlanması amaçlanıyor. Bunu uygulamaya koyabilmek için gereken temel hedefler belirlendi ki, güneş ve rüzgar enerjisine hızlı bir geçiş ile su kaynaklarının korunması yol haritasının en önemli unsurları. Türkiye anlaşmayı imzaladı ama henüz anlaşmaya taraf değil.  Türkiye’nin bir talebi var. Uluslararası finansman araçları ve teknoloji desteklerinden yararlanma talebi. Türkiye olarak bu toplantıda bu talep ile ilgili karar alınması için girişimlerde bulunuyor.”

 
Editör: Vitrin Haber