CHP Sinop Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Çevre ve insan odaklı olmayan ne varsa; çevreyi, insanı ve insana dair her şeyi yok edeceğini vurgulayan Karadeniz, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi. “Rant odaklı politikalarla çevre ve doğal zenginlikler yok sayılıyor. Bunun en somut örneği Sinop’ta kurulmak istenen nükleer enerji santralidir. Güçlü bir ekonomi, kalkınmış bir ülke, huzur ve refah içerisinde yaşayan vatandaşlar. Bu bizim en temel arzumuz, hedefimiz. Güçlü bir ekonomi her şeyden önce, sağlıklı bir çevre ile mümkün olabilir. Dünya Çevre Günü, bizlere sürdürülebilir yaşamı destekleyerek doğanın, sosyal yaşamın ve ekonominin bir arada sürdürülmesi gerektiğini ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmamız gerektiğini hatırlatır. Sürdürülebilir yaşamı destekleyerek doğanın, yaşamın ve ekonominin bir arada olabileceğini anlamak bu kadar mı zor? Neden gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmamız gerektiğine inanmak istemeyen bir rantçı zihniyet var? ‘Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde paranın yenmeyen bir şey olduğunu’ anlamayanlar zamanlarının giderek daraldığının ne yazık ki farkında değiller. Sanayileşmeye, kalkınmaya, ekonomik zenginliklerin artırılmasına hiç birimizin itirazı yok. Fakat bu tür gelişmeleri sağlarken doğanın zenginliklerine zarar vermemeliyiz. Gelecek kuşaklardan ödünç aldığımız topraklarımızın, denizlerimizin, sularımızın her geçen gün artan kirliliğe karşı korunması en net tavrımız olmalıdır.”

Karadeniz, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği açısından zengin bir coğrafya olduğunu vurguladı. “Çözümlerden biri de hiç kuşkusuz yenilenebilir kaynaklarımız harekete geçirmektir”  diyen Karadeniz, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını rant odaklı yaklaşımlardan uzak devreye alınması durumunda çevreye uyumlu bir enerji üretimi yapılabileceğini ifade etti.

Çevre hakkının, temel insan hakkı olduğunu anımsatan Barış Karadeniz, “Doğanın katledilmesine, insan sağlığının tehdit edilmesine, gelecek kuşaklarımızın emanetine ihanet edilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Editör: Vitrin Haber